Slovenija
3 ogledov

Virant: mandatar že pred svečnico

Gregor Virant Saša Despot
Zoran Janković naj bi imel zagotovoljene tri glasove poslancev iz Državljanske liste Gregorja Viranta. Virant: Jaz svoji poslanski skupini zaupam. Erjavec: Že 44 podpisov za dogovor desnosredinskih strank. Napoved: nova vlada do sredine februarja.

Gregor Virant je dejal, da zaupa svoji poslanski skupini in da ima vsak poslanec pravico, da prestopi v drugo poslansko skupino. Verjame, da bo skupina ostala trdna. V primeru, da se bo kakšen poslanec odločil, da bo prestopil v Pozitivno Slovenijo, pa je Virant za oddajo Pogledi Slovenije dejal, da naj to jasno pove in da naj tega ne skriva.

Predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković je namreč v sredo dejal, da trije glasovi prihajajo iz Državljanske liste Gregorja Viranta.

"Nepošteno, kar pravi Janković. Nihče od njih ni dejal, da bi prestopil. In potem reče Erjavcu, da ima tri glasove iz moje stranke. To so špekulacije, podtalne igrice, izigravanje koalicijskih partnerjev, da bi izsilil 46 glasov. Če je to način, kako priti do vlade, in če bo to način vladanja v naslednjih štirih letih, potem hvala lepa," ob tem pravi Virant.

Erjavec jutri še enkrat pri Jankoviću

Karl Erjavec iz Desusa je potrdil, da se bo jutri sestal z Jankovićem in da ga bo zanimalo, ali ima dovolj glasov, da bi bil lahko izvoljen za mandatarja. Če bo vseeno šel na glasovanje in v primeru, da ne bo imel dovolj glasov, nas po mnenju Erjavca čaka še ena žalostna zgodba v parlamentu.

Kot je znano, je Janković v sredo na tajnem glasovanju zbral le 42 od "zagotovoljenih" 44 glasov. Po informacijah Erjavca, naj ne bi glasovali nekateri poslanci Pozitivne Slovenije, "ker so želeli preprečiti sklepčnost. Morda v SD, ker so kontrolirali samo Boruta Pahorja, kaj so ostali počeli, pa se ne ve. ... Mi smo svojo nalogo opravili."

"Že kakšen mesec sem slabe volje," je povedal Erjavec v oddaji Pogledi Slovenije. "Meni se že, ko sem videl volilne rezultate zdelo, da bo težko sestaviti močno vlado." Dodal je, da če ne bomo kmalu dobili močne vlade, bo Slovenija tonila v še globljo krizo.

Po prvi črni sredi konec decembra, ko v parlamentu za predsednico parlamenta ni bila izvoljena Jankovićeva kandidatka, je Erjavec doumel, da nas čakajo težki časi.

"Zato smo šli v idejo oblikovanja vlade narodne enotnosti, a takrat je bila ta ideja zelo slabo sprejeta," dodaja in pravi, da lahko izgubimo tudi to priložnost.

Janša: Tudi leta 2000 LDS ni glasovala

Predsednik SDS Janez Janša je zavrnil očitke, da poslanci v sredo niso mogli svobodno izražati svojo voljo. Spomnil je, da tudi leta 2000 poslanci LDS se niso udeležili glasovanja ob imenovanju mandatarja Andreja Bajuka, a tega nihče ni problematiziral.

"Med tistimi, ki takrat niso dvignili glasovnic, so bili tudi nekateri sedanji poslanci Pozitivne Slovenije, na primer Roman Jakič."

Po njegovem mnenju gre pri novačenju glasov s strani Pozitivne Slovenije za "način podtalnega delovanja, ki postavlja pod vprašaj temelje demokracije". "Včeraj so se ljudje, poslanci, ki je kandidirala človeka za predsednika vlade, hvalili, da so dobili potrebne glasove, ne da bi povedali kdo je kdo in koliko je to stalo," je dejal Janša.

Novakova: "Šlo bi za izsiljeno kandidaturo"

Predsednica NSi Ljudmila Novak pa meni, da bi bilo zelo nesmiselno, če bi ga predsednik še enkrat predlagal za mandatarja. Novakova je namreč poudarila, da je Pozitivna Slovenija, ki jo vodi Janković, res relativna zmagovalka volitev, vendar moraš imeti 51 odstotkov podpore za oblikovanje vlade.

Še vedno se ji zdi prav, da mu je predsednik republike Danilo Türk dal mandat. Vendar bi morali zdaj "vsi skupaj spoznat, da pač ne gre, in to ni nobena katastrofa za Slovenijo," je menila. Če pa bi se Türk odločil, da mu mandat podeli ponovno, pa bi šlo za izsiljeno kandidaturo, je še ocenila.

Komentarjev 35
  • Tupamaros 17:21 14.januar 2012.

    Aroganca, predsednika države, kandidata za mandatarja Jankovića in imbecilno rjovenje Stanovnika že ima svoje posledice, mednarodno izolacijo, tako Ronald Reagan. Npr. naša firma je že pred dvema dnevoma dobila odklon za prodajo določene substance iz strateških razlogov iz USA česar ...prikaži večr pred tem ni bilo. Ja je bilo pred 20 leti za določeno tehnologijo ali izdelke.

  • tralala 17:02 13.januar 2012.

    tipična ovčetina. Postrigli so te že?

  • tralala 17:00 13.januar 2012.

    Osebnostno gledano, je to nemogoče, glede na karakter. Sla po oblasti pri temu fašotu je neobvladljiva in ga bo navsezadnje stala tudi družine, ker nobena baba ne bi tega gledala.