Slovenija
18 ogledov

Virant: Ni higienično

"Inšpektorji imajo omejene možnosti – ne morejo predavati tistim, ki jih nadzira Žurnal24 main
Socialni inšpektor. Peter Stefanoski letos dvakrat predaval socialnim delavcem, ki jih nadzira.

Direktor socialne inšpekcije Peter Stefanoski je imel 9. marca in 6. aprila v sklopu izobraževanj, ki jih za socialne delavce organizira Socialna zbornica Slovenije (SZS), predavanji na temo rejništva in prve socialne pomoči.

Za to je prejel 390 evrov, je za Žurnal24 potrdil generalni sekretar SZS Bojan Regvar. "Ne gre za izobraževanje, temveč predstavitev ugotovitev ali napak, ki jih odkriva ob inšpekcijskih postopkih; namen je, da bi jih bilo čim manj," pojasnjuje Regvar.

Zakon o inšpekciji

15. člen: "Inšpektor ne sme opravljati dela na področju, na katerem opravlja nadzor, razen če gre za znanstveno in pedagoško delo. Inšpektor ne sme opravljati predavanj in seminarjev s področja dela za tiste subjekte, pri katerih opravlja ali bi lahko opravljal nadzor v okviru rednih delovnih obveznosti."

Pomembno le, kdo plača
Inšpektorju Stefanoskemu se ravnanje ne zdi sporno, ker je šlo za pedagoško delo.

"Inšpektorji lahko predavamo komurkoli, pomembno je le, da nas ne plačujejo tisti, ki jih nadziramo,"
pravi in zatrjuje, da je bil v dveh dneh seminarjev na dopustu oziroma da je koristil presežek ur in da torej ni predaval med delovnim časom (seminarja sta potekala v dopoldanskih urah).

"Ravnanje je zelo problematično in nehigienično. Ob vsaki novi zakonodaji morajo biti javni uslužbenci brezplačno usposobljeni. Uradniki, ki poznajo problematiko, lahko predavajo, a le zunaj delovnega časa in tako, da to ne vpliva na njihovo službo," ocenjuje Gregor Virant, nekdanji minister za javno upravo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.