Slovenija
21 ogledov

Virant obsojen, zdaj oproščen

Gregor Virant Anže Petkovšek
Višje sodišče je obsodbo predsednika DZ Gregorja Viranta zaradi razžalitve nekdanjega predsednika protikorupcijske komisije Draga Kosa spremenilo v oprostilno sodbo. Sodba je pravnomočna.

Po poročanju Večera je senat višjih sodnikov obsodbo predsednika DZ in stranke DL Gregorja Viranta zaradi kaznivega dejanja razžalitve nekdanjega predsednika Komisije za preprečevanje korupcije Draga Kosa spremenil v oprostilno sodbo. Višji sodniki so ugodili pritožbi Virantovega odvetnika Mitje Jelinčiča Novaka.

Virant je bil septembra lani pred senatom ljubljanskega okrožnega sodišča zaradi razžalitve obsojen na pogojno kazen mesec dni zapora s preizkusno dobo enega leta.

Kos, ki je po novem zaposlen v svojem podjetju za svetovanje R.U.R., je zoper Viranta vložil zasebno tožbo zaradi izjav v oddaji Odmevi na TV Slovenija 13. januarja 2009. Virant je takrat dejal, da protikorupcijsko komisijo, ki jo je tedaj vodil Kos, "vodi sporna oseba, ki je bila doslej že v mnogih spletkah proti nekdanjemu predsedniku vlade Janezu Janši". Prispevek je bil pripravljen na temo statusa protikorupcijske komisije, v katerem so nastopili tudi zagovorniki ukinitve komisije.

Virant je na sodišču pojasnil, da Kosa ni imel namena žaliti ali posegati v njegove osebnostne pravice. Navedbe, da je Kos sporna oseba, pa je pojasnil z omenjanjem Kosa v aferah Depala vas in Patria ter tudi zaradi nezakonitega nadziranja klicev nekdanjega odgovornega urednika Večera Tomaža Ranca. Kot je dejal Virant, bi izjavo tudi umaknil, če Kosa v medijih ne bi omenjali v povezavi z omenjenimi aferami.

Kos pa je na sodišču zatrdil, da je bila Virantova izjava sporna in da so bile obtožbe o sodelovanju v spletkah hude. Virantov in Kosov odvetnik, Mitja Jelenič Novak in Janez Koščak, po navedbah Večera sodbe še nista prejela, zato je tako kot Kos in Virant tudi nista mogla komentirati.

Komentarjev 9
  • Milan Samide 19:58 19.december 2012.

    26.člen URS, ( pravica do povračila škode)Vsakdo ima pravico do povračila škode, ki mu jo v zvezi z opravljanjem službe ali kakšne druge dejavnosti državnega organa, organa lokalne skupnosti ali nosilca javnih pooblastil s svojim protipravnim ravnanjem stori oseba ...prikaži veča ali organ, ki tako službo ali dejavnost opravlja.Oškodovanec ima pravico, da v skladu z zakonom zahteva povračilo tudi neposredno od tistega, ki mu je škodo povzročil.Če bi se politiki in vodilni izvajalci javnih pooblastil zavedali tega člena URS, SI .Država in (njene institucije , izvoljeni poslanci) bi pregnala lopove in od njih zahtevala povračilo škode, ki so jo naredili državi in državljanom. Denar bi dobila od tistih, ki so jo okradli. O tem govori ta 26. člen URS.

  • privat 07:06 02.december 2012.

    kaj vse se danes ne kupi?? Nekdo je zapel...slovenija ,slovenija od kot grdote tvoje....??Nekoč pa so peli Slovenija ,Slovenija od kot lepote tvoje...

  • maneken 19:02 01.december 2012.

    Višji sodniki so ugodili pritožbi Virantovega odvetnika Mitje Jelinčiča Novaka.--Lol!