Slovenija
5 ogledov

Virant: Pokrajine morajo biti funkcionalne

Referendum o razdeljenosti Slovenije na odboru ni dobil zelene luči. Žurnal24 main
Pokrajine vidim kot razvojne institucije, ki naj bodo majhne, fleksibilne in razvojno naravnane, je na današnjem posvetu z naslovom Dnevi lokalne samouprave dejal minister za javno upravo Gregor Virant.

Po njegovem bi morala biti naloga pokrajin v prvi vrsti sprejemanje razvojnih načrtov in skrb za regijsko infrastrukturo. Sicer pa Gregor Virant osebno nasprotuje prenosu pristojnosti in nalog z državnih na pokrajinske uprave, saj meni, da bi to utegnilo zadušiti njihov razvojni potencial.

Vprašanje prenosa pristojnosti in nalog je po Virantovih besedah še odprto in predmet dogovora. Prepričan je, da državna uprava svoje delo večinoma opravlja dobro. Je pa po njegovih besedah pomembno, da storitve, ki jih uporabljajo prebivalci, ostanejo tam, kjer so. Kako se bodo institucije, ki bodo storitve ponujale, imenovale, ni pomembno, je še dejal. Minister Virant podpira oblikovanje 14 pokrajin, saj se je to število, kot je še povedal, izkazalo za sprejemljivo.

Odprto ostaja vprašanje, kako bodo pokrajine vplivale na reorganizacijo javne uprave. Slednja po besedah Viranta deluje dobro, še posebno na področju upravnih enot. Kljub temu pa bi po njegovem veljalo razmisliti o določeni racionalizaciji upravnih enot v smislu njihovega povezovanja. Kot najšibkejši člen celotne javne uprave je Virant izpostavil inšpekcijske službe, ki se, kot je dejal, soočajo predvsem s problemom vodenja.

"Edino realno 14 pokrajin"
O številu pokrajin je pred Virantom spregovoril tudi minister za lokalno samoupravo Ivan Žagar. Dejal je, da obstaja veliko prizadevanj za manjše število pokrajin, vendar pa se prav nihče svoji pokrajini noče odpovedati. Enako kot minister Virant tudi Žagar meni, da je edino realno število ustanovitev 14 pokrajin, saj bi jim le tako uspelo doseči zadostno podporo.

Žagar je še dodal, da je najmanjše sprejemljivo število pokrajin, ki še gre v predvideni koncept enotirnega upravljanja, devet. Obenem je pojasnil, da v razponu od devet do štirinajst pokrajin bistvenih razlik pri stroških predvidoma ne bi bilo. Če bi poskušali izpeljati predlog šestih pokrajin, bi bilo po ministrovem mnenju treba popolnoma spremeniti začrtan koncept, ki ga predvideva ustava, in sicer v smeri ureditev, kot jih imata Nemčija ali Avstrija.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.