Slovenija
8 ogledov

Virant Pukšiču ne pusti na "počitnice" v Južno Ameriko

Franc Pukšič Benjamin Kovač
Virant: potovanje tričlanske komisije s Pukšičem na čelu v Južno Ameriko skrajno neprimerno. Po prvotnih načrtih bi potovanje stalo okoli 25.000 evrov. Pukšič svoje mesto v delegaciji prepušča nekomu drugemu in sporoča: "Franca Pukšiča v Južni Ameriki ne bo!"

Predsednik državnega zbora Gregor Virant (DL) je dejal, da bo naredil vse, kar je v njegovi moči, da prepreči potovanje tričlanske delegacije Komisije za Slovence v zamejstvu in po svetu pod vodstvom predsednika komisije Franca Pukšiča (SLS) v Južno Ameriko.

Meni, da dodana vrednost potovanja ne bi odtehtala stroškov.

Prvi program na kolegiju potrjen

Virant je še pojasnil, da je bil prvi program potovanja na kolegiju državnega zbora obravnavan pred tedni, predsednik DZ pa je takrat predlagal, da se točka odloži, ker potovanje ni bilo v skladu s pravilnikom o mednarodni dejavnosti, saj naj bi trajalo več kot šest dni.

Kolegij Virantovega predloga ni podprl in program je bil potrjen. Minuli petek pa je predsednik DZ na kolegiju poskušal s sklepom o razveljavitvi, ki prav tako ni bil sprejet, bil pa je sprejet predlog o prilagoditvi programa.

Drugič brez podpore

To pa pomeni, da ta trenutek Pukšič nima odobrenega programa, kolegij pa bo moral ta novi program znova obravnavati. Novi program na kolegiju po Virantovih napovedih večine ne bo dobil, saj potovanju nasprotujejo vodje poslanskih skupin Pozitivne Slovenije, Socialnih demokratov in Državljanske liste.

Člana nimata težav z odpovedjo

Virant je Pukšiču tudi že predlagal, naj novega programa ne pripravi in naj sam odstopi od te poti. Po besedah predsednika DZ se je Tina Komel (PS) kot druga članica delegacije že odpovedala potovanju, tretji član, Jožef Horvat (NSi), pa po njegovih besedah tudi nima težav, da bi se temu odpovedal.

Pukšič se je odpovedal potovanju

Pukšič je v sporočilu za javnost zapisal, da bi lahko bili ti stroški po njegovih podatkih bistveno nižji od te številke. Meni, da so bile s strani služb Državnega zbora RS javnosti predstavljene napačne informacije in zavajajoči stroški.

Poudaril je, da je bila omenjena Komisija DZ RS za Slovence v zamejstvu in po svetu ustanovljena s posebnim namenom in ima tudi ustavne zadolžitve. "Najpomembnejše je vzdrževanje stikov s Slovenci zunaj naših meja, na katere je naša država leta in leta gledala mačehovsko. Tu gre za sodelovanje na vseh ravneh, tako za družbene kot tudi za gospodarske stike. Kako pa naj v državo privabljamo tuje investicije, če pa bomo hermetično zaprti v Slovenijo in ne bomo nikamor več stopili iz nje? Komisija je potovanje pripravila v skladu s sprejetim programom dela komisije, v trenutnem parlamentarnem mandatu. Seveda pa smo brez težav upoštevali odločitev kolegija Državnega zbora RS, ki je potovanje omejil na šest nočitev. Nikoli pa ni bilo govora o potovanju v poslovnem razredu, čemur so bili priča tudi vodje poslanskih skupin."

Pukšič je še dodal, da so takšna neprimerna in nekorektna dejanja očitno usmerjena proti predsedniku komisije osebno, zato se je že v soboto odločil, da mesto v delegaciji prepusti nekomu drugemu. "Še vedno pa si želim, da bi Komisija DZ RS za Slovence v zamejstvu in po svetu v okviru svojega programa opravila svoje delo in obiskala Slovence v Južni Ameriki. Lahko tudi pod vodstvom generalne sekretarke Mojce Prelesnik, kjer bo imela priložnost spoznati, kaj je slovenstvo, slovenska identiteta in čut odgovornosti do domovine, ki so jo nekateri morali zapustiti."

V DZ o dopovedi ne vedo nič

Iz državnega zbora so sporočili, da so tega trenutka še niso prejeli izjave Pukšiča, da se obisku v Južni Ameriki odpoveduje. Dodali pa so še, da v službah Državnega zbora obžalujejo dejstvo, da "se v javnosti izpostavlja generalno sekretarko Državnega zbora, službe Državnega zbora in predvsem Oddelek za mednarodno dejavnost, protokol in prevajanje, ki svoje naloge vedno opravljajo na podlagi prejetih podatkov in na enak način."

Komentarjev 20
  • zdrej 22:29 24.september 2012.

    Po drugi strani pa imamo ljudi, ki so na nek način "pokradli" miljone oz milijarde ali vsaj naredili take škode našemu gospodarstvu. Teh pa se skoraj ne upa dotakniti!! Ne leva in ne desna stran!! Se sprašujem, koga še naj ...prikaži več volim. Edina rešitev, ki na žalost podpre zmagovalca je da oddam neveljaven volilni listek.

  • zdrej 22:27 24.september 2012.

    Zanimivo, kako spregledate človeka. Me zanima zakaj smo pa potem v takem zosu?!?!? Upam da tako spregledovanje uporabiš na volitvah in voliš tiste, ki so sposobni našo državo spraviti nazaj na pravi tir. Namreč 9000 € je v takih ...prikaži večh zadevah drobiž, še posebej na pretekle, ne tako oddaljene poti naših vrlih politikov!!!! Ta "afera" pa je vsem nam pesek v oči. Sklicujem se na zgornje moje argumentiranje, ki dejansko pomeni zapravljanje denarja in to v času, ko se je kriza že odvijala. Dvomim da je glede obveščanja medijev tu vse tako čisto. Glede na to, da je kriza in seveda naš protokol še vedno naroča lete v poslovnem razredu, se vprašajmo zakaj???? Zato ker politika (Pahorjeva in Janševa ) ni naredila tistega, kar bi morala. Ni poiskala rezerv pri sebi. Zato bomo težko sprejeli kakšne koli ukrepe, ki jih bo podala vlada (vseeno katera bi bila).ssRecimo vzemimo afero Rode. Zdaj je pač tišina, ker je vsa stvar nameščena in Rode zgleda ni foter (vsaj upam, vedeti pa ne morem :-) ) .

  • pravaresnica123 20:24 24.september 2012.

    Ubogi njegovi domači, zdaj bodo pa tepeni ko bo doma.