Slovenija
10 ogledov

Virant vse bližje 4 odstotkom

Gregor Virant Anže Petkovšek
Podpora Državljanski listi Gregorja Viranta vse bolj kopni. Medtem ko bi po raziskavi Fakultete za uporabne in družbene študije (FUDŠ) Virantovo listo podprlo 8,9 odstotka volivcev, se bi po anketi Mladine zanjo odločilo le še šest odstotkov anketirancev.

Prva volilna napoved, ki je rezultat tridnevne meritve in ki jo je za Mladino opravila agencija Ninamedia, bi se za SDS odločilo 32,4 odstotka volivcev, Pozitivno Slovenijo Zorana Jankovića 25,1 odstotka, za Socialne demokrate Boruta Pahorja pa 12,1 odstotka anketirancev. Na četrtem mestu je Desus s 6,6 odstotka glasov, sledijo Državljanska lista Gregorja Viranta s 6 odstotki, SLS (5,3 odstotka) in NSi (5,2 odstotka).

Kot so sporočili iz Mladine, gre za tako imenovano kontinuirano meritev ali tracking poll. Anketirati so tako začeli v petek 25. novembra in bodo meritve izvajali do vključno 2. decembra. Tokratna napoved (v njej je sodelovalo 600 anketirancev) je prva, naslednje dni pa bodo objavljali vsak dan seštevek rezultatov zadnjih treh dneh.

Slovenski utrip: Pahor prehitel Viranta

Tudi po javnomnenjski raziskavi Slovenski utrip Fakultete za uporabne in družbene študije (izvedli so jo med 21. in 23. novembrom, sodelovalo je 1205 anketirancev) bi bila na prvem mestu SDS (37,5 odstotka glasov) in na drugem Pozitivna Slovenija Zorana Jankovića (19 odstotkov glasov).

Na tretjem mestu pa so Socialni demokrati prehiteli Državljansko listo Gregorja Viranta (8,9 odstotka). V parlament bi vstopili še stranki DeSUS (5,8 odstotka) in NSi (4,3 odstotka). Izven hrama demokracije pa bi ostale SLS (3,4 odstotka), TRS (2,9 odstotka), SMS-Zeleni (2,7 odstotka) in LDS (dva odstotka).

Sodelujoči v raziskavi so morali odgovarjati tudi na nekatera druga vprašanja. 57 odstotkov anketirancev je tako menilo, da bi se moral ljubljanski župan Zoran Janković opravičiti, ker je javnosti prikril lastništvo hiše v Grosupljem. Enak odstotek vprašanih pa je tudi mnenja, da bi moral predsednik države Danilo Türk mandat za sestavo vlade podeliti tistemu, ki bo na volitvah dobil relativno večino.

Komentarjev 12
  • Mitoka 08:57 29.november 2011.

    Načelnice upravnih enot, gasilci in podobni "vrhunski strokovnjaki" (kot se je izrazil Virant) iz Virantove liste Slovenije žal ne bodo mogli potegniti iz krize. Po Virantovem mnenju bi moral biti gospodarski minister uveljevljen menedžer. Sposobni menedžerji ostajajo v gospodarstvu. Župan ...prikaži več NYC je izjema. Mogoče je pa Virant mislil na Jureta oz. Damjana Jankovića. Sprememniš namembnost Slovenije in jo razprodaš Kitajcem.

  • Realist 15:55 28.november 2011.

    Logika Gregorja Viranta, Janeza Šušteršiča, Rada Pezdirja, Marka Pavlihe... je dokaj preprosta: prodat državno imetje, zainteresiranih je kot listja in trave, potem pa bodo že tisti, ki so kupili imetje, novi lastniki, pometali zaposlene ven in MI ne bomo ničesar ...prikaži več krivi. Vse ostalo pa je bolj tako, malo preveč po srednješolsko... skorajda laično... tako bi tudi jaz razmišljal, še posebno, če mi potem po štirih letih ni potrebno več nostit odgovornosti.

  • nostradamus 14:36 28.november 2011.

    ce je virant trojanski konj? ne verjamem v kolikor pa je potem ga sosodstvene vezi in njegove izjave postavljajo krepko na stran leve opcije