Slovenija
22 ogledov

Virant z Bratuškovo na štiri oči

Gregor Virant FHŠUP
Pogajanja o novi koaliciji. Virant, potem ko so se v petek pogovarjali brez njega, danes sam na pogovorih pri mandatarki Bratuškovi. Na pogovorih tudi informacijska pooblaščenka Pirc Musarjeva.

Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar se je danes sestala z mandatarko Alenko Bratušek. Po sestanku nista dajali izjav, je pa Pirc Musarjeva v sporočilu za javnost zapisala, da je mandatarko zanimala njena pripravljenost pomagati pri delu nove vlade. "Bila sem presenečena nad povabilom na razgovor, hkrati pa menim, da bi moral vsak, ki lahko s svojim znanjem prispeva k reševanju težav naše države, to storiti. Kdaj, če ne zdaj," je navedla Pirc Musarjeva.

Dodala je, da sta z mandatarko za zdaj ostali pri njeni zavezi, da o sodelovanju premisli, kar da bo v prihodnjih dneh tudi storila.

Z Virantom na štiri oči

Potem ko je prvak DL Gregor Virant mandatarki Bratuškovi prejšnji teden poslal pismo z zahtevami DL za vstop v koalicijo, sta se danes v njegovi pisarni sestala na neformalnem pogovoru. Že pred tem je navedel, da odgovor Bratuškove na zahteve pričakuje v torek.

Virant je Bratuškovi prejšnji teden poslal dopis, v katerem je po poročanju medijev med drugim zahteval, da mora Bratuškova odstopiti, če se izkaže, da je njena magistrska naloga plagiat, ter da področje energetike ostane pod ministrstvom za infrastrukturo in prostor.

Virant sicer pravi, da odgovorov, tudi ko jih bo dobil, najverjetneje do srede, ko bo DL odločala o vstopu v koalicijo, ne bo komentiral.

Möderndorfer verjame v pozitiven odgovor

Bratuškova naj bi na vsa Virantova vprašanja odgovorila v torek. Odgovorila bo tudi glede suma plagiata njene magistrske naloge, sicer pa to ne otežuje pogovorov o sestavi nove vlade, je povedal vodja poslanske skupine Pozitivne Slovenije Jani Möderndorfer. Sam glede na to, kako so potekala pogajanja in kako konstruktivno so predstavniki DL sodelovali pri pripravi programa, verjame, da se bo DL odločila za vstop v koalicijo. O morebitnem rezervnem načrtu pa bi se v Pozitivni Sloveniji odločali v sredo, potem ko jim bo DL sporočila svoj odgovor, je dodal.

Veber: prvi cilj je vlada

Predsednik DZ in vodja poslanske skupine SD Janko Veber je medtem izrazil mnenje, da morajo postopek nezaupnice vladi Janeza Janše končati, torej vložiti listo kandidatov za ministre, ne glede na to ali bo DL sodelovala v vladi ali ne. Po njegovem mnenju je najbolj "čista situacija", da pridejo do vlade in zatem ugotovijo, ali je možno rešitve, ki so ključne za stabilizacijo razmer v Sloveniji, sprejemati ali ne. Če ne, je po njegovem primerno, da vlada pride v DZ po zaupnico. Če je ne bo dobila, pa sledijo predčasne volitve.

Če pa postopka nezaupnice na končajo, po Vebrovih besedah ostane cela vrsta pravnih vprašanj, kako ravnati. Takšnemu stanju, ki ni "definirano niti v ustavi niti v poslovniku DZ", bi se bilo dobro izogniti, ocenjuje Veber.

Pikro do DL

"Praksa v tem mandatu je, da se odločitve posameznih strank lahko tudi v teku pogajanj z eno stranjo spremenijo in se oblikuje druga vlada," je dejal Veber in spomnil, da so predčasne volitve leta 2011 ponudile nove stranke. "Ta praksa je lahko zelo nedorečena, zlasti v smislu, da se v stranki še ni izkristaliziral program, da nima tradicije. S tem se sedaj srečujemo," je pojasnil. Kot tako izkušnjo je treba sedanji položaj po njegovem mnenju tudi razumeti.

Ni pa Veber želel odgovoriti na vprašanje, ali je DL kompetenten partner. Gre za odločitve stranke, je dejal, želi pa si, da bi stranke, ko se odločijo za določen korak, ravnale tako, "kot ravna SD". "Če smo se odločili za nezaupnico, želimo ta postopek izpeljati in ne vmes spreminjati odločitev," je pojasnil.

Erjavec o DL: "Boljše izbire nimajo"

V DeSUS pa medtem menijo, da bi se lahko problem, ki je nastal glede energetike med DL in PS, dalo rešiti tako, da to ne bi bilo moteče za DL. Po besedah Karla Erjavca med prvaki ostalih treh potencialnih koalicijskih partneric ni bilo zaslediti "neke tendence, da ne bi energetike pokrivala DL". Se pa prvak DeSUS sprašuje, zakaj bi jo morala pokrivati prav DL. Erjavec pravi, da je optimist in da DL tudi nima "kakšne boljše izbire, kot da gre v vlado".

Novakova za volitve, če vlada ne bo učinkovita

"Mi nismo tisti, ki bi ovirali delovanje nove vlade, ker se zavedamo, da je Slovenija v stanju, ko bi se morale moči povezovati. Glede na to, kako so si stranke, ki sestavljajo koalicijo, programsko diametralno nasprotne, pa sem težko verjela, da bodo na tako lahek način sestavile vlado. To se zdaj kaže in zato je nova vlada še vedno v zraku," je danes dejal Ljudmila Novak, predsednica NSi. Meni, da bi bilo bolje, če bi bile čim prej predčasne volitve, če nova vlada ne bo sprejemala učinkovitih rešitev.


Komentarjev 39
  • mph 11:31 12.marec 2013.

    Khm, županska funkcija ni državna funkcija, je pa odstopil in ni več presednik PS. Če je še član, ne vem. Vaš Janezek je vse kot prej. Dalje, Janezek ima več kot verjetno vsi ostali politiki skupaj, razprav na sodiščih, par ...prikaži več primerov je pravnomočno izgubil. Ne vem, če bi lahko v Afganistanu kot tak postal predsednik vlade. Kar zadeva vrt Bratuškove in njeno nalogo .... je prišlo iz fotokopirca od SDS. Ko bo kakšna formalna ovadba ali ugotovitev, se oglasi. In bla bla bla .... seveda mi je jasno, da s tabo in tebi podobnimi ni možno prit na zeleno vejo, pa vseeno postam verjetno za svoje veselje. Oh, pa še enkrat: če je zame princ teme poden od podna, črni madež na črni podlagi, .... pa še ne pomeni, da sem volil Jankoviča ali kogarkoli drugega, ki vas tako žuli. Če pa nekdo seka po vseh ostalih, ki niso SDS ali Nsi .. pa je v 99% janšist.

  • mph 11:25 12.marec 2013.

    Točno to sem že sam ugotovil večkrat. Če pa je isti članek objavljen praktično kjerkoli drugje (Demokracijo jasno ne bom upošteval, vsi vemo zakaj), pa je slika ravno obratna. Če bi človek sklepal po minusih in plusih tukaj na Žurnalu, ...prikaži več bi moral Majer dobiti 90% glasov na zadnjih volitvah. Pa jih ni. Pa vseeno mi je zabavno postat. :-)

  • mph 07:57 12.marec 2013.

    V čem je punčara problem? Si si malo ogledala klobota in svoje somišljenike? Ah, še ena obolela od janšitisa. Sicer se je širjenje obolenja umirilo, vsaj ni videti, da bi bilo veliko novih primerov.