Slovenija
449 ogledov

Viranta za učinkovit pregon

Volilna anketa Žurnal24 main
Volilna napoved. DeSUS v igri za tretje mesto prehitevajo celo SD. Nevarno se mu približuje tudi SLS. Zaupanje. Viranta za pošteno sojenje, Jankovića za gospodarski razcvet, Janšo za mednarodni ugled.

Anketa. Dva tedna pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami se zmaga z 28 odstotki podpore nasmiha SDS Janeza Janše, kaže volilna napoved, ki jo je za Žurnal24 opravila družba Valicon.

Volilna anketa | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Po aferi Nadomestilo, ki je Gregorju Virantu in njegovi listi najverjetneje povzročila precejšen padec v podpori, tako boj za tretje mesto poteka med Virantovo listo, DeSUS-om in vladnimi SD, ocenjuje Andraž Zorko iz Valicona. Anketa kaže tudi rast podpore SLS in zunajparlamentarni NSi, ki bi utegnila celo prestopiti parlamentarni prag.

Če bi bile volitve včeraj, bi bila volilna udeležba 67-odstotna.

Virant in socialna varnost

V anketi, ki jo je Valicon opravil med 14. in 17. novembrom, smo preverjali tudi, komu izmed treh prvakov strank oziroma list, ki jim javnomnenjske raziskave napovedujejo največji uspeh na volitvah, ljudje najbolj zaupajo.

Virant si je zaupanje vprašanih pri učinkovitem vodenju javne uprave pridobil kot "najboljši Janšev minister v mandatu 2004–2008", meni Zorko. Janševa prednost pri zagotavljanju ugleda v svetu po Zorkovem prepričanju najverjetneje izhaja iz podpore, ki mu jo izreka nemška kanclerka Angela Merkel. V skrbi za socialno varnost anketiranci vsem trem zaupajo v enaki meri, čeprav Virant velja za neoliberalnega politika. "Vprašanje je, koliko to volilci vedo in razumejo. Sklepam, da so jih pri tem vprašanju ocenjevali glede na priljubljenost," komentira Zorko.

Komentarjev 8
  • korzet 10:12 21.november 2011.

    Sprevržena logika je, da se ga blati zaradi denarnega nadomestila, ki so ga tako ali drugače prejemali skoraj vsi ex poslanci in prav tako fušali. Spregleduje pa se dejanske milijonske posle z zlorabo države s strani protikandidatov. In Ravno Virant ...prikaži več je tisti, ki je napovedal reset na tem področju. Zato pada po njem.

  • dino.sepe 09:54 21.november 2011.

    Virant uporablja sprevrženo logiko. Dejstvo je, da do nadomestila ni upravičen, ker dela. Namesto da bi takšno prakso zatiral, jo zagovarja in zdaj bo "nekaj" vrnil in naj bi vse bilo OK. Ni OK. Ne pozabimo, da Virant ni sam, ...prikaži več teh primerov je veliko. Javni uslužbenci zlorabljajo država in Virant je na čelu tega gibanja, namesto da bi se boril proti.

  • korzet 09:49 21.november 2011.

    To, da je bil Virant napaden zaradi banalnosti, daje misliti, komu je bil nevaren? Vsekakor človek, ki pozna delovanje javne uprave, pozna tudi delovanje oblasti, saj se ta tukaj izvaja. V nos gre torej tistim, ki so se reseta Slovenije ...prikaži več ustrašili. Ker vedo, da resno misli in bo stal za obljubljenim.