Slovenija
18 ogledov

Virantovi načrti za vlado

Gregor Virant Zoran Janković Anže Petkovšek
V ozadju. K predlogu o vladi narodne enotnosti bi Virantovi utegnili pritegniti SD. Pogovori. K mandatarstvu naj bi spet nagovarjali Janeza Potočnika in Mira Cerarja.

Čeprav pri SD niso naklonjeni predlogu Gregorja Viranta za oblikovanje vlade narodne enotnosti, naj bi bili pripravljeni pristopiti k predlogu, če Zoranu Jankoviću ne bi uspelo sestaviti vlade. Skupaj s trojčkom Virant - Desus - SLS bi tvorili blok s 30 poslanskimi sedeži, ki bi nato predlagal mandatarja – tretjo osebo, s katero bi se vsi strinjali.

To je eden od scenarijev, ki krožijo v javnosti, po katerem bi Slovenija lahko dobila vlado. Kot smo izvedeli neuradno, naj bi se o tem scenariju z Virantovo listo pogovarjal tudi Janković, ki si namerava sprva vzeti čas za tehten premislek, ali bi bil pripravljen v takšno vlado bodisi vstopiti bodisi vanjo imenovati katerega od ministrov.

Najprej podpora

SD naj bi tako do odločitve predsednika države vztrajali pri podpori Jankoviću. Je pa Virant že v torek v bolnišnici obiskal predsednika SD Boruta Pahorja; ta bo, kot je povedal Virant, o predlogu razmislil. Nekateri viri blizu SD trdijo tudi, da se bo politika trudila na vse pretege sestaviti vlado pod vodstvom Jankovića, ki bi mu Danilo Türk mandat podelil še ta teden. Toda v uradu predsednika države so že včeraj povedali, da novih posvetovanj s predstavniki poslanskih skupin na način, kot so potekala v torek, ta teden zagotovo ne bo.

Če bo Türk Jankoviću vendarle podelil mandat za sestavo vlade, a ta ne bo dobil zadostne večine v parlamentu, bi Virantov novonastali blok predlagal kandidata za predsednika vlade. To bi bil nekdo tretji in nevtralen, o čemer je Virant govoril že v torek. Eden izmed prvih, ki naj bi ga želeli pregovoriti, je bil evropski komisar Janez Potočnik. Informacije smo želeli preveriti tudi pri njem, a ga nismo priklicali na telefon. Nedosegljiv je bil tudi pravnik Miro Cerar, ki naj bi bil prav tako v igri za "nevtralnega" mandatarja. Viri blizu Virantove liste trdijo, da so se o mandatarstvu pogovarjali še z Egonom Zakrajškom, ekonomistom z Ameriške centralne banke. Sicer pa so se včeraj spet zvrstila še nekatera imena za mandatarja, ki so krožila že pred volitvami, a brez vednosti dotičnih: Marko Voljč, Franjo Bobinac in Mojmir Mrak.

Častni izhod za Jankovića


Če bi Janković pristopil k takšnemu scenariju in (čeprav iz opozicije) podprl predloge takšne vlade, bi imela ta v parlamentu ustavno večino. Hkrati bi imel možnost za časten izstop, saj bi lahko kandidiral na nadomestnih volitvah in znova postal župan Ljubljane. Nekdo tretji kot predsednik vlade pa bi izpeljal ključne reforme iz operativnega programa, ne bi pa ta vlada delovala poln štiriletni mandat.

Virantova lista je sestankovala na temo vlade narodne enotnosti. Med sestankom je Janez Šušteršič dejal, da nadaljujejo pogajanja tudi s Pozitivno Slovenijo. Od njih so že prejeli odgovor na pripombe na koalicijsko pogodbo, toda na to, ali so vendarle pripravljeni na koalicijo z njimi, ni mogoče odgovoriti, dokler stvari ne bodo v celoti "na papirju".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.