Slovenija
24 ogledov

Virantu očitajo "situacijsko moralo"

slovenija 11.01.2012 Gregor Virant, izredna seja DZ, na kateri bodo odlocali o i Saša Despot
Interpelacija nekdanjega strankarskega šefa. Prvopodpisani pod novo interpelacijo zoper notranjega ministra Gregorja Viranta je poslanec Ivan Vogrin: Očitki so podprti z dokumenti.

Nekdanji poslanec DL, zdaj pa nepovezan poslanec Vogrin, je pojasnil, da je interpelacija zelo obširna, opredeljena pa je v treh točkah, Virantu očitajo sum sklenitve fiktivne pogodbe za svetovanje poslanski skupini DL, in sicer z Jankom Jenkom, za kar ima Vogrin, tako trdi, potrdila in dokaze. Virantu očita še politično kadrovanje in nepravilnosti pri imenovanju načelnikov upravnih enot: v glavnem se uporablja prakso, da se za načelnike imenujejo simpatizerji ali člani DL, je povedal Vogrin.

Pod interpelacijo so se po poročanju Dela podpisali še poslanci SDS Andrej Čuš, Zvone Lah, Marijan Pojbič, Mateja Pučnik, Štefan Tisel, Ivan Grill, Danijel Krivec, Marko Pogačnik in Ljubo Žnidar.

"Ne zasluži si pozornosti"

Gregor Virant je v odzivu dejal, da si ta interpelacija "ne zasluži pozornosti in z moje strani je tudi ne bo deležna".

"Sicer pa mislim, da osebe obsojene zaradi zlorabe uradnega položaja, ne bi smele opravljati poslanske funkcije," je še dejal. S tem je najverjetneje namignil na Vogrina, ki je bil na prvi stopnji pogojno obsojen zaradi zlorabe položaja med županovanjem. Poslanec je danes poudaril, da je višje sodišče leta 2013 že razveljavilo sodbo sodišča na prvi stopnji.

NSi in SLS se nagibata k podpori

Po besedah predsednice NSi Ljudmile Novak so mnogi očitki iz interpelacije točni in delno podobni očitkom iz njihove interpelacije, zato bodo najverjetneje glasovali za Virantovo razrešitev. Se bodo pa o tem v stranki še odločali.

Podobno menijo tudi v SLS: tudi oni se nagibajo k podpori interpelacije, saj  da ima Virant zase in za svoje ministre v primerjavi z ostalimi dvojna merila. Kot ugotavljajo, se glavnina očitkov iz interpelacije sicer ne nanaša na Virantovo delo kot ministra, mora pa biti "katerikoli minister tudi izven okvirja svoje funkcije zaupanja vredna oseba in spoštovati visoke etične standarde". Dokončno odločitev pa bodo še sprejeli.

Koalicija: Nova interpelacija nesmiselna

Smisla pa v interpelaciji ne vidijo predstavniki strank iz vladne koalicije. Po besedah Riharda Branislja (LD) si ta interpelacija ne bi smela zaslužiti velike medijske pozornosti, tako zaradi samih predlagateljev kot tudi zaradi "popolnoma zgrešene vsebine".

PS pa v odzivu za STA sklepa, da gre za vnovičen pritisk na enega od predsednikov koalicijskih strank, ministra in s tem na aktualno vlado. "Gre za poceni politikantstvo in še eno od razdiralnih potez v nizu mnogih, s katero SDS obremenjuje tako državni zbor kot vlado," so navedli.

"Zdi se mi namreč, da opozicija želi zlasti zamajati koalicijo, medtem ko bi nekateri radi le malo več nastopali in nas učili o morali, sami pa vemo, da smo zaradi takih poslancev tudi vsi ostali slabo zapisani," pa je dejal vodja poslancev SD Matjaž Han.

Predsednik DeSUS Karl Erjavec je v odzivu za STA interpelacijo označil za neutemeljeno in nesmiselno, saj da se bolj nanaša na delovanje Viranta kot prvaka DL.

Komentarjev 4
  • 1111 14:08 21.februar 2014.

    koga zastopa ta pokvarjenec od Vogrina?...kako je lahko nekdo, ki je baraba, pokvarjenec, dolžen marsi komu, neopredeljen poslanec??? in mi tega idjota plačujemo? Alenka je kaj pameti v tebi ?...zakaj moramo bit take bedaste ovce, SLOVENCI? ZAKAJ?

  • dragec 12:54 21.februar 2014.

    Hvala ti jaki, zz zahvalo pripravi rit , prihaja čefurček

  • jaki 11:27 21.februar 2014.

    Ej, čefurček! Ne piše se " inteligentni", ampak inteligenčni - zgolj v vednost...