Slovenija
2231 ogledov

Virus vdrl v domove za ostarele. V Mariboru brez 46 zaposlenih.

dom za starejše Anže Petkovšek
Dogaja se tisto, česar smo se najbolj bali. Virus vdira v domove za ostarele.

V stik z virusom sploh niso prišli v domu

Epidemiološka slika v Domu Danice Vogrinec Maribor - delovna enota Tabor je slaba, je na današnji tiskovni konferenci pojasnil direktor doma Marko Slavič. Ob prvotnih okužbah 11 zaposlenih v domu se je izkazalo, da je pozitivnih še pet delavcev in skupno 24 stanovalcev doma. V karanteni je zaradi bližnjih stikov z okuženimi še 30 zaposlenih, kar predstavlja veliko težavo pri organizaciji dela, kot so pojasnili v domu, zaposleni delajo v nemogočih razmerah.

Težavo predstavlja tudi veriženje okužb, precej delavcev namreč v stik z virusom sploh ni prišlo v domu, temveč preko svojih otrok, prijateljev ipd. Pozitivna novica pa je, da je zdravstveno stanje vseh okuženih dobro in da so okužbe zaenkrat prisotne le v eni enoti. A prenos je po Slavičevem mnenju le še vprašanje časa, saj da je "okužb otrok toliko, da je prenose težko locirati, težko je reči, da se to ne bo zgodilo že jutri".

Aktivirali so ekipe upokojenih delavcev

Slavič je zato opozoril, da ne moremo več živeti v "dveh svetovih", saj to na dolgi rok ne bo dobro. "Kdor bi videl situacijo s covidom v domu, ne bi več pomislil na teorije zarote," je dejal. Situacija naj bi bila težko obvladljiva, ker nekateri stanovalci slabo slišijo, si govorijo na uho, tako da se okužba med njimi hitro širi.

Slavič predlaga, da se sestavijo ekipe na nacionalnem nivoju, ki bi lahko bile domovom v pomoč. Zaenkrat pa so morali aktivirati ekipe upokojenih delavcev, kar ni enostavno, saj imajo tudi znotraj teh ekip nekaj ogroženih skupin ljudi. Stanovalci, ki nimajo posebnih simptomov, pa se danes že vračajo v dom. "Tega si nismo želeli, nismo zdravstvena institucija, a zdaj moramo pač improvizirati," je še povedal Slavič.

V Domu Nine Pokorn na Grmovju pri Žalcu pa je medtem po zadnjih podatkih z novim koronavirusom okuženih osem oskrbovancev in dva zaposlena. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Skipi 12:19 14.september 2020.

    Virus ni nikamor vdrl ampak so ga prinesli v domove za starejše.

  • rifeme9696 11:18 14.september 2020.

    Vsako uro plačam več kot 90 dolarjev na daljavo z dvema otrokoma doma.Nikoli nisem mislil,da bi to imel možnost,vendar moj najbližji spremljevalec s tem pridobi več kot 18 tisoč mesecev na mesec in me je prepričala, da poskusim. netprofit10.com