Slovenija
45 ogledov

Višina dopolnilnega zavarovanja odvisna od prihodkov

Milojka Kolar Celarc Anže Petkovšek
Premier Miro Cerar je skupaj z ministricama za zdravje in finance spregovoril o zdravstveni reformi.

Predsednik vlade Miro Cerar je dejal, da je ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc s tem, ko je 9. decembra koaliciji predložila paket zakonov, izpolnila svojo zavezo in storila pomemben nadaljni korak. "Po 25 letih je to prvi odločen pomemben korak v smeri modernizacije zdravstva in kot predsednik vlade bom vztrajal, da se proces nadaljuje. Želim poudariti, da gremo po poti, po kateri stopamo, neobremenjeni. Ne popuščamo pritiskom in si priazdevamo za izboljšan sistem za ljudi," je dejal Cerar. 

Poudaril je, da je kakovostno javno zdravstvo zaveza vseh treh partnerjev. Usklajevnja glede finančnih vidikov za posamezne ukrepe se bodo nadaljevala v prihodnjih dneh, a Cerar pričakuje, da bodo hitro našli skupni jezik. "Verjamem, da gremo v pravo smer," je še dodal.

Kolar Celarčeva je dejala, da gre za obsežne in zahtevne spremembe. Izpostavila je predlog zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o zdravstvenih dejavnostih. Po njenih besedah je zakon usklajen, da gre v postopek na vlado in nato v parlament. 

Spremembe zakona o pacientovih pravicah naj bi na sistemski način uredile čakalne dobe tako z vidika pacientov kot zdravstvenih izvajalcev. Ključen je zakon o zdravstvenem varstvu in zavarovanju. Spomnila je tudi na druge sistemske zakone, ki jih je pripravila vlada. 

Ministrica je ob tem dodala, da doslej ni še nikomur uspelo pripraviti nov, moderen in celovit zakon tudi z viri in postavitvijo prave strukture dolgoročnega financiranja v povezavi tako z obveznim kot dopolnilnim zavarovanjem. Ob tem je dejala, da bo višina nove dajatve, vezana na dopolnilno zavarovanje, odvisna od prihodkov posameznika.

Z ministrstvom za finance morajo sedaj uskladiti izračune. V igri je več možnih izračunov, obveljala pa bo tista različica, ki jo bo potrdilo ministrica za finance. Ministrica za finance Mateja Vraničar Erman je dejala, da bodo pri iskanju rešitev upoštevali vzdržnost javnih financ. Ko bodo izračune medsebojno uskladili, bodo rešitev predstavili.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 26
  • jozicamurn 14:55 29.december 2016.

    Bravo @praufo tako je se strinjam!

  • ojla 22:59 14.december 2016.

    Zopet so si nekaj izmislili, da bo za plače naše doktorske elite. Na eni strani meče zdravstvodenar skozi okno, po drugi strani pa lupajo narod.Če imaš več lažje daš več, če nimaš nič, ne daš nič kod begunci....

  • Avatar praufo
    praufo 16:22 14.december 2016.

    to je doktrina socializma ki zagovarja egalitarnost, sicer se ne bi pogovarjali o teh famoznih kapicah, doktrina rdečega socializma je, da je raja več ali manj revna, tista peščica elite na vrhu, se pa od vsega na pretek koplje v ...prikaži več razvratu ... šele ko bo vsem omogočeno, da dela in da dobi za to pošteno plačilo, se bo spremenilo na bolje ... kako naj danes človek dela, če nima niti za davčno blagajno ... veliko je takih ... se pravi bolje sploh nič delat