Slovenija
1641 ogledov

Višja plačila za študente - veto DS

Delo zaposlitev natakar natakarica služba Žurnal24 main
Veto na novelo, ki zvišuje plačila za študentsko delo.

Državni svet je na današnji izredni seji s 15 glasovi za in 11 proti izglasoval odložilni veto na novelo zakona za uravnoteženje javnih financ, ki zvišuje minimalno urno postavko za študentsko delo na 5,4 evra bruto. Državni zbor bo o noveli moral ponovno odločati.

Novela zakona za uravnoteženje javnih financ, ki jo je DZ sprejel prejšnji teden, predvideva, da bruto urna postavka za študentsko delo ne bi smela biti nižja od 5,4 evra. Sprememba bruto urne postavke, ki trenutno znaša 4,89 evra, bi začela veljati 1. januarja prihodnje leto.

Veto na zakon, ki ga je DZ sprejel na predlog Levice, je predlagala interesna skupina delodajalcev. Njihovi očitki med drugim letijo na postopek sprejema zakona, ki je bil po besedah državne svetnice Marije Lah "invaliden". Zakon je bil namreč sprejet brez sodelovanja socialnih partnerjev v okviru Ekonomsko-socialnega sveta. Po njenih besedah bi morali opraviti celovito analizo študentskega dela in oceniti dejanske učinke predloga tako na gospodarstvo kot na širšo družbo.

Študentsko delo Slovenija Spremenila se bo postavka za študentsko delo

Zvišanje - uinitev študentskega dela?

Poleg tega pa zakon po njenih besedah prinaša preveliko podražitev študentskega dela, saj gre za več kot desetodstotno zvišanje. To bi lahko privedlo ne le do zmanjševanja obsega omenjenega dela, temveč tudi do njegove dejanske ukinitve, je posvarila državna svetnica.

V interesni skupini še opozarjajo, da delodajalec plača tudi prispevke za pokojninsko in zdravstveno zavarovanje in poškodbe pri delu, zato je bruto strošek za delodajalca še nekoliko višji. Po besedah Lahove pa je sporna tudi sama podlaga za izračun minimalne urne postavke, ki se enači z minimalno urno postavko delavca z minimalno plačo, čeprav gre za različni ravni usposobljenosti za delo.

O zakonski noveli bo moral DZ odločati znova, tokrat bo za potrditev potrebnih najmanj 46 poslanskih glasov. Po pričakovanju bo zakon prestal ponovno odločanje, saj ga je prvič podprlo 55 poslancev, proti pa so bili trije.

Denar, evri Zaslužek Slovenija S študentskim delom do 3500 evrov na mesec

Študentsko delo | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • kapibara1 10:31 30.oktober 2019.

    Kaj in kdo (koristni) je ta DS... ?? Za kaj se ga sploh rabi, poleg žretja iz državnega korita, teh nekaj prisklednikov, ki niso za nobeno rabo.. ??

  • Naklonsky 23:23 28.oktober 2019.

    Študentsko delo preko raznih študentskih servisov bi bilo potrebno brezpogojno ukinit. Firme naj same najemajo študente in naj jih plačujejo po svoje presoji.

  • Avatar Flanestina
    Flanestina 23:00 28.oktober 2019.

    Ne veste, kje najti žensko za eno noč? Pridite >>> www.Bredhot.Com