Slovenija
1005 ogledov

Višje kazni za lastnike psov v Ljubljani

Vsi lastniki psov niso nevestni, ugotavljajo medobčinski redarji. Svetujejo več Žurnal24 main
Inšpektor vas bo po novem, če ne boste pobrali iztrebka svojega pasjega ljubljenca, lahko kaznoval s sto evri globe. Vsak skrbnik psa mora pri sebi imeti vrečko.

Za lastnike psov, ki živijo v Ljubljani in tiste, ki bodo obiskali prestolnico, v primeru kršitev čakajo precej visoke kazni. Globa za neodstranjeni pasji iztrebek se bo iz sedanjih 40 zvišala na kar 100 evrov. 

Lastniki še vedno zelo radi pogledajo vstran
Pasji iztrebki | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Pasji iztrebki so pogosto predmet spora v soseskah: "Delajo se, kot da psa pač niso opazili, ko jih opozoriš, iščejo vrečko po žepu in na koncu seveda ugotovijo, da je nimajo. Enim je malo neugodno, večini pa ne,"  nam je izkušnje opisala sprehajalka ob Koseškem bajerju. Vestna lastnica s psom na povodcu in značilno črno vrečko v žepu je dodala: "Čeprav je psov vedno več, je njihovih lastnikov - packov, na srečo iz leta v leto manj." 

Pasji iztrebek je treba nemudoma odstraniti  

Nepobiranje pasjih iztrebkov je kaznivo."Vsak skrbnik psa mora imeti pri sebi vrečko ali drugo primerno opremo, s katero mora nemudoma odstraniti pasji iztrebek, kadar je onesnažena javna površina.," piše v občinskem odloku, ki velja za parke, zelenice ob blokih in ob cestah in seveda tudi za Koseški bajer.Tudi na Rožniku se je treba držati odloka.

"Nadzor nad sprejetim odlokom izvaja Inšpektorat MU MOL," so nam sporočili z Mestne občine Ljubljana (Mol), kjer pojasnjujejo, da je mestno redarstvo pristojno le v primeru, ko skrbnik ne zagotovi fizičnega varstva psa na javnem kraju tako, da je pes na povodcu.

V maju in juniju poostren nadzor

Inšpektorji so na terenu prisotni ves čas. Inšpektorat skupaj s policijo  in mestnim redarstvom v aprilu, maju in juniju izvaja poostren nadzor, sicer pa se vedno odzove tudi na vse prijave občanov, so zapisali na Mol-u, kjer imajo zaposlenih le sedem inšpektorjev, ki izvajajo tovrstni nadzor: "Stalne prisotnosti, ne glede na večje število inšpektorjev, žal ni mogoče zagotoviti," pravijo. 

Društvo za zaščito živali Ljubljana poziva k večjemu nadzoru

Na ljubljanskem društvu za zaščito živali zvišanje kazni pozdravljajo in opozarjajo, da je v nekaterih občinah, tudi v ljubljanski, nadzora premalo. "Še vedno je preveč iztrebkov in to vsepovsod. Kršitelje bi morala družba označiti, jih opominjati in jih na ta način pripraviti do tega, da poskrbijo za čisto okolje, do katerega imamo pravico vsi." Tako na društvu kot na Mol-u ugotavljajo, da se je v zadnjih letih osveščenost na tem področju precej izboljšala.

 

vanda.levstik@zurnal24.si

Komentarjev 18
  • s.i.k. 19:44 25.maj 2015.

    kuža pametnejši

  • s.i.k. 19:37 25.maj 2015.

    .kdaj bodo kazni za tiste DVONOGE, ki ne pospravijo svojega Kozlanja , scanja in sranja po raznih javnih kotičkih

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 13:16 25.maj 2015.

    kak ti je pa to ratal?