Slovenija
18727 ogledov

Višje sodišče ugodilo pritožbi Abramovega zagovornika v primeru Sare Veber

Sebastian Colarič Mediaspeed
Višje sodišče v Celju je ugodilo pritožbi zagovornika Sebastiena Abramova Mitji Pavčiču, ki je bila vložena zoper sklep preiskovalnega sodnika, s katerim je zavrnil zahtevo za izločitev dokazov v primeru Sare Veber. Sodišče je namreč pritrdilo stališču obrambe, da bi moral sodnik skladno s sodno prakso opraviti t. i. test sorazmernosti.

Kot je povedal Pavčič, je bila zaradi zagotovitve varstva ustavnopravnih pravic Abramova zahteva za izločitev dokazov vrnjena v ponovno odločitev z napotki preiskovalnemu sodniku, katera procesna vprašanja mora obravnavati.

Na celjskem okrožnem sodišču pa teče sodna preiskava zoper 29-letnega Abramova, ki je osumljen, da je marca 2015 umoril svoje tedanje dekle Saro Veber. Prejšnji teden sta bila na sodišču med drugim zaslišana starša Vebrove, skupno pa je bilo doslej zaslišanih okoli 20 prič.

Abramov je osumljen, da je storil kaznivo dejanje umora iz nizkotnih razlogov in na zahrbten način, zaradi česar mu grozi do 30 let zapora. Pred preiskovalnim sodnikom Okrožnega sodišča v Celju je konec junija letos v pisnem zagovoru vztrajal, da je bil dogodek, v katerem je umrla 24-letna Sara Veber, nesreča. Ta naj bi se zgodila, ko je čistil puško.

V okviru sodne preiskave je bil zaslišan tudi puškar, ki je puško prodal. Zaslišanja prič so predvidena še septembra.

Abramov je sicer od 6. marca letos v priporu zaradi sumov, povezanih s spodletelo zavarovalniško goljufijo z odrezano roko. Tožilstvo je v tej zadevi konec julija vložilo obtožnico zoper vse vpletene, saj si je po mnenju tožilstva 21-letna Julija Adlešič iz Ljubljane januarja letos roko odrezala zato, da bi prejela visoko odškodnino od zavarovalnic. Trdila pa je, da je šlo za nesrečo.

Tožilec Sedin Kičin je na ljubljansko okrožno sodišče vložil obtožnico zoper Adlešičevo, ki naj bi jo k temu, da si odreže roko nad zapestjem, nagovorili njen fant, 29-letni Abramov in njegova starša, 58-letna mama Tinka Huskić Colarič in 65-letni oče Gorazd Colarič. Če bi jim uspelo, bi jim zavarovalnice izplačale več kot milijon evrov.

Kot izhaja iz obtožnice, ki še ni pravnomočna, so Adlešičeva, Abramov in Huskić Colaričeva obtoženi po pet kaznivih dejanj goljufij, Colarič pa ene goljufije na račun več zavarovalnic. Grozi jim do osem let zaporne kazni.

Zoper Abramova poteka postopek tudi pred žalskim okrajnim sodiščem, in sicer zaradi suma goljufije na račun staršev Vebrove. Sojenje se bo predvidoma nadaljevalo oktobra.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • vec 20:35 27.avgust 2019.

    Neč bat, če bo kot treba, in tožilcu kar zaupam da je sposoben, da ne bo pozabil bati plombe na premoženje vseh, ki bi lahko prejeli keš, dokler se zadeva popolnoma ne razjasni, in kakor meljejo naša sodišča bo to v nedogled.

  • ode 18:20 27.avgust 2019.

    Izjava predstavnika ene od zavarovalnic: vsi zahtevki za izplačilo so pravnomočni. Zadržuje jih edino preiskava, ali je šlo za goljufijo ali ne. Ko bo minil zakonsko določen čas, bodo morale zavarovalnice upravičencm izplačati, čeprav sodnega epiloga še ne bo. Zato ...prikaži več bodo poskušali zavlačevati v nedogled. Tudi, če bodo kasneje obsojeni, denarja ne bo nikjer več, sodišče pa bo zavarovalnice napotilo na civilno pravdo.

  • mph 16:44 27.avgust 2019.

    Kot prvo in prvo, rabimo zakone, da se takim pobere takoj vse človekove pravice, ker so mišljene samo za ljudi. Potem pa po želji naprej. Neverjetno pa je, da zakon dovoli takšno izigravanje ... zakona. Kajti samo to pogosto je, ...prikaži več izigravanje, lepljenje za posamezne črke paragrafov.