Slovenija
1539 ogledov

"To je pokazatelj, kakšni so interesi za zakonom"

referendum o spornem Zakonu o vodah Saša Despot
Številna opozorila glede kršenja volilna pravice.

Na voliščih, kjer je možno predčasno glasovati na referendumu o pitnih vodah, je tudi danes, drugi dan predčasnega glasovanja, gneča.
Prvi dan predčasnega glasovanja na referendumu o noveli zakona o vodah je po podatkih Državne volilne komisije (DVK) glas oddalo 24.697 volivcev oziroma 1,45 odstotka vseh volilnih upravičencev. Za primerjavo, na referendumu za drugi tir je prvi dan glas oddalo 0,15 volilnih upravičencev.

Kaj pove ta podatek?

Ta podatek pa je zaenkrat še premalo, da bi lahko sklepali o razpletu referenduma o vodah. Kot ocenjuje analitik Andraž Zorko iz Valicona, je potrebno upoštevati, da je predčasno glasovanje v zadnjih letih v porastu, da smo sredi poletja, torej časa počitnic in potovanj ter da, čeprav se predčasnega glasovanja praviloma udeležujejo bolj levi kot desni volilci, visoka predčasna udeležba še nič ne pove o rezultatu.

Da bi referendum uspel, mora proti glasovati okoli 340 tisoč ljudi. 

Opozorila glede nepravilnosti in onemogočanje glasovanja

Gibanje za pitno vodo, ki je pobudnik referenduma, opozarja na številne nepravilnosti, ki se dogajaja na referendumu, od onemogočanje glasovanja. Tako je danes zadnji dan za prijavo na glasovanje v tujini, na domu ali izven kraja svogeja prebivališča. Kot navajajo v gibanju, spletna stran, kjer bi lahko oddali vlogo, že ves dan ni dosegljiva.

"Za to je odgovorno ministrstvo za javno upravo, ki ga vodi Janez Koritnik, znan že po tem, da je onemogočal zbiranje podpisov za referendum," pravi Nika Kovač iz Gibanja za pitno vodo.

V gibanju opozarjajo tudi, da Slovenci, ki živijo v tujini, sploh niso prejeli obvestila o referendumu in da v nekaterih mestih ljudje sploh ne vedo, kje lahko oodajo glas, če glasujejo predčasno.  Ovirano je tudi glasovanje tistim, ki živijo v domovih za ostarele. "Kršene so ustavne pravice. To, da prihaja do takih kršitev, je dokaz, kakšni so interesi za zakonom," Poudarja Kovačeva. 

Tisti, ki se v nedeljo ne bodo mogli udeležiti glasovanja, lahko svoj glas oddajo predčasno še danes in v četrtek med 7. in 19. uro na 92 voliščih po državi.

V domovih za starejše kršena volilna pravica

Zaskrbljenost zaradi poznega obveščanja o možnosti glasovanja v domovih za starejše, izražajo tudi v stranki DeSUS. Prebivalci domov za starejše so namreč obvestilo o možnosti glasovanja varovancev po pošti obvestilo tik pred iztekom roka za prijavo. V Gibanju za pitno vodo ocenjujejo, da je ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve tako stanovalce domov za starejše nedopustno oviralo pri njihovem uresničevanju volilne pravice na referendumu. 

Ministrstvo: Šlo je za nenamerno napako

Na ministrstvu so se na očitke odzvali s pojasnilom, da je do poznega obveščanja domov za starejše prišlo "zaradi nenamerne napake v delovnem procesu". Minister Janez Cigler Kralj je zahteval poročilo in predlog rešitev za izogib takim napakam v prihodnje, so v ponedeljek sporočili z ministrstva.

Komentarjev 6
  • Kirka 21:22 08.julij 2021.

    Ta vlada se posluži vsake svinjarije, da je le njej v prid. Bojim se, kaj bo na volitvah 22. Ali sploh bodo, ali bodo ustavno prepovedane. Ker ni nikogar, ki bi protislovensko, protizakonito in protiustavno delovanje sedanje falange kdo ustavil, ...prikaži več smo praktično že v diktaturi.

  • eminenca 13:02 08.julij 2021.

    imamo slabe izkušnje z referendumom o nedeljskem delu štacun, sicer so zdaj zaprte, ampak ne zaradi odločitve naroda ... s to vodo je spet špekulacija, rezultati bodo za našo vodo, ampak politika bo naredila po svoje ... razprodaja te države ...prikaži več se bo nadaljevala, o tem ni dvoma ... mi pa vsi v jok, pa na drevo ... ne razumem zakaj se ne držijo ustave, ki je jasna, ustavo mamo mi samo za rit obrisat ... gnil slovenistan

  • Kirka 14:59 07.julij 2021.

    Grem, glasovala bom proti zakonu in pika.