Slovenija
25 ogledov

Visoke cene nafte zavirajo okrevanje

19102007_nafta_epa_t Žurnal24 main
Trenutne visoke cene nafte na svetovnih borzah bodo v letu 2011 ogrozile nadaljnje okrevanje svetovnega gospodarstva, navajajo v Mednarodni agenciji za energijo (IEA).

V državah Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) so uvozni stroški v zadnjem letu zrasli za 30 odstotkov – na 590 milijard evrov.

Na agenciji ob tem dodajajo, da to predstavlja 0,5 odstotka bruto domačega proizvoda držav OECD. Po besedah prvega moža IEA Faitha Birol je nafta glavni uvozni produkt držav v razvoju.

Višje cene nafte vplivajo tudi na podražitev naftnih derivatov v Sloveniji. Nazadnje so se podražili prejšnji torek.

Birol je tako v pogovoru za BBC opozoril na nevarnost visokih cen nafte: "Tukaj lahko pride do tveganja za pojav glavnih negativnih dejavnikov za svetovno gospodarstvo."

"Če bi se cena nafte še zviševala, bi to vplivalo tako na trgovinsko bilanco držav kot na trošenje gospodinjstev." Dodal je, da bi to povzročilo dodaten pritisk na proračun gospodinjstev in inflacijo. 

IEA je bila ustanovljena leta 1970 kot nadzornik zahodnih držav na povečan vpliv naftnega kartela OPEC. Cene nafte se trenutno gibljenjo pri okoli 90 dolarjev za sodček. Države članice Opec zaradi tega niso preveč zaskrbljene, saj se niso odločile za spremembo izvoznih kvot.

Medtem ko višje cene nafte poskrbijo za dodatno polnjenje proračuna držav izvoznic nafte, pa to po drugi strani potrošnikom povzroča skrbi.

Birol je za časnik Financial Times dejal: "Države izvoznic nafte potrebujejo naročnike, ki imajo zdravo ekonomijo. Ampak tako visoke cene bodo slej kot prej oslabile gospodarstva, kar bo povzročilo manjši uvoz nafte."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.