Slovenija
10 ogledov

Vitalno z Domplanom

Direktorica Domplana Vera Zevnik je zadovoljna, da bodo stvari na področju distr Žurnal24 main
Kranjski mestni svetniki bodo na današnji seji obravnavali predlog odloka o distribuciji zemeljskega plina v občini.
"Če bodo svetniki sprejeli odlok, bomo uspešno sanirali enega od večjih problemov kranjskega podzemlja," je povedal kranjski župan Damijan Perne.

Anomalija

Dokument bo namreč podlaga za sklenitev koncesijske pogodbe, ki bo odpravila anomalijo v oskrbi s plinom. Direktor mestne uprave Aleš Sladojevič je spomnil, da je prejšnja občinska uprava omogočila Domplanu gradnjo plinovodne infrastrukture v zasebni lasti, in ocenil, da gre za eno od večjih napak nekdanjega župana Mohorja Bogataja.

 

Omrežje do 2016

• Eno leto sta se o vprašanju plinovodnega omrežja pogajala Domplan in kranjska mestna uprava.

• Prejšnji župan Mohor Bogataj je z Domplanom podpisal pogodbo brez soglasja takratnega mestnega sveta.

• Reševanja vprašanja plinovodnega omrežja ne gre povezovati z reševanjem vprašanja ogrevanja.

• Domplan načrtuje, da bo plinovodno omrežje v Kranju dokončano najpozneje do leta 2016. Lahko bi bilo tudi prej, če bi investicijski dinamiki lahko sledila tudi občina.

Mora biti javno
Direktor mestne uprave opozarja, da je kranjski primer zasebnega lastništva infrastrukture edinstven v Sloveniji. Čeprav je Domplan na podlagi omenjene pogodbe do danes zgradil večji del plinovodnega omrežja, je novo vodstvo vztrajalo, da mora biti to omrežje javno in v občinski lasti. Sladojevič se zaveda, da se vprašanje marsikomu ne zdi pomembno, toda "predstavljajte si, da bi bil v zasebni lasti vodovod", je navrgel za lažje razumevanje, dogovor z Domplanom pa označil za vitalnega.

Kaj so se dogovorili

Domplan bo v primeru sprejetja na mestnem svetu dobil za daljše obdobje koncesijo za distribucijo plina, občini pa bo po izteku pogodbe pripadla vsa infrastruktura. Mimogrede, Domplan je vanjo vložil več kot šestnajst milijonov evrov. Sicer pa bo z občino soinvestiral tudi gradnjo komunalne infrastrukture. V skupne projekte polaganja vodovoda, kanalizacije in plina v Kokrškem logu, Hrastju in Čirčah bo vložil osemsto tisoč evrov.

Domplan zadovoljen

"Zelo smo zadovoljni, da smo po dolgotrajnih pogajanjih prišli skupaj," je dejala direktorica Domplana Vera Zevnik. Strinjala se je, da bodo v prihodnje stvari bolj dorečene, in ocenila, da za končnega uporabnika ne bo bistvenih sprememb.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.