Slovenija
10671 ogledov

Viza za Etiopijo. "Da ni bilo pritožb? Jaz sem se pritožil!"

Potni list
1/2
Boštjan Tacol
Državljan demantiral ministrstvo za zunanje zadeve, ki trdi, da se ni nihče pritožil.

Pred dobrim mesecem smo pisali o tem, da lahko državljani številnih držav vizo za Etiopijo dobijo na letališču, medtem ko morajo Slovenci ponjo na etiopsko veleposlaništvo v Rim. Na Ministrstvu za zunanje zadeve so zatrdili, da doslej s strani slovenskih državljanov niso prejeli nobenih pritožb.

"Ta odgovor je žal neresničen, kar vam lahko potrdi tudi spletno dopisovanje (pritožba iz leta 2012 in nadaljevanje) in priloga. Očitno imamo samo opravka z nesposobnostjo organov na zunanjem ministrstvu, ki niso sposobni doseči nečesa , kar velja za vse ostale članice EU," nas je obvestil bralec Aleš M. in priložil obširno dopisovanje z ministrstvom za zunanje zadeve.

Od leta 2012 čisto nobenega napredka

V odzivu so mu zapisali, da je že minister Samuel Žbogar (minister je bil v letih 2008 do 2012) etiopski strani poslal pismo s prošnjo, da se Slovence uvrsti na seznam državljanov, ki se jim turistični vizum izda na letališču, a se od takrat očitno ni nič premaknilo.

Odgovoru na vprašanje, zakaj so trdili, da niso prejeli nobenih pritožb in kako, da se od leta 2012 ni nič premaknilo, so se izognili: "Ministrstvo za zunanje zadeve je seznanjeno z dejstvom, da državljani RS vstopnega vizuma za Etiopijo ne morejo pridobiti ob prihodu na letališče. To problematiko sicer redno izpostavljamo v bilateralnih stikih z etiopsko stranjo," so odgovorili.

slovenija 30.04.2012 potni list Republike Slovenije, vizum, foto: Bostjan Tacol Potovanja Slovenija Viza za Etiopijo: Vsi lahko, samo Slovenci ne

Ocenjujejo še, da je vloga za vizum na Veleposlaništvu Etiopije v Rimu "zaenkrat zadovoljiva in sprejemljiva za večino državljanov RS, ki potujejo v Etiopijo. Kljub temu si bomo v prihodnje še intenzivneje prizadevali za to, da bo tudi državljanom RS omogočena pridobitev vizuma na letališču v Etiopiji," so zagotovili. Mimogrede, če za koga ta rešitev ni sprejemljiva, v Etiopijo sploh ne more potovati. 

Ni veleposlaništva, ni vize ob prihodu?

Po neuradnih informacijah pa Etiopija "slabo sliši" naše argumente, ker Slovenija v tej državi nima veleposlaništva. Gre namreč za državo, kjer je sedež Afriške unije in kjer je kar 112 veleposlaništev, med drugim tudi Poljske, Slovaške in Češke, torej sorodnih držav članic EU, katerih državljani lahko vizum dobijo na letališču. Slovenija ima "afriško" veleposlaništvo v Egiptu, v Etiopiji pa nima niti konzulata ali častnega konzulata.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • brencl47 08:32 20.december 2017.

    Razumljivo, saj je vendar nezanimiva za "politična" turistična popotovanja!