Slovenija
14403 ogledov

Viza za Etiopijo: Vsi lahko, samo Slovenci ne

slovenija 30.04.2012 potni list Republike Slovenije, vizum, foto: Bostjan Tacol
1/3
Boštjan Tacol
Čehi, Poljaki in Mehičani lahko dobijo vizum ob prihodu, Slovenci morajo ponj v Rim.

Bralko, ki bo potovala v Etiopijo, je zmotilo, da lahko državljani skoraj vseh držav EU in tudi kopice drugih držav turistično vizo dobijo ob prihodu na letališče, medtem ko mora sama zanj zaprositi na veleposlaništvu Etiopije v Rimu.

Tako lahko na letališču vizum med drugim dobijo Avstrijci, Čehi, Slovaki, Poljaki, Kitajci, Indijci, Argentinci, Brazilci, Mehičani in celo državljani Severne Koreje, Slovenci pa ne.

Nihče se ni pritožil

Na vprašanje, ali je takšno različno obravnavanje državljanov EU dopustno in kako veleposlaništvo, ki pokriva Etiopijo, pojasnjuje takšno diskriminatorno obravnavo državljanov Slovenije v primerjavi z državljani Avstrije in Slovaške, na ministrstvu za zunanje zadeve odgovarjajo, da doslej s strani slovenskih državljanov niso prejeli nobenih pritožb.

A kljub temu se problema očitno zavedajo in tudi delajo na tem, da se reši. "Vprašanje možnosti pridobitve vize ob prihodu je bilo vzpostavljeno v vseh pogovorih, ki jih je imelo Ministrstvo za zunanje zadeve preko Veleposlaništva v Bruslju z etiopskimi organi. S predsednikom Etiopske turistične organizacije je bilo dogovorjeno, da bo tudi on dal pobudo Ministrstvu za zunanje zadeve Etiopije, da se uredi vprašanje izdaje vizumov slovenskim državljanom na letališču Bole. V pogovorih z vodstvom Delegacije Evropske unije v Adis Abebi pa je bilo predlagano, da bi tako Delegacija kot Evropska zunanja služba v Bruslju (EEAS) to vprašanje dali na dnevni red srečanj EU-Etiopija," so pojasnili na ministrstvu za zunanje zadeve.

Katere druge države po njihovih informacijah za slovenske državljane določajo ostrejše pogoje za vstop kot na primer za slovaške ali avstrijske državljane, na ministrstvu niso odgovorili.  

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • Avatar Leon
    Leon 19:47 29.oktober 2017.

    Gre za prepoznavnost Slovenije v svetu kot del celovitega ozemlja Rusije . Tako so meni razlagali od kod prihajam ,pa nisem bil v Etiopiji .

  • mirror 09:26 29.oktober 2017.

    To je opevana navidezna uspešnost naše zunanje in notranje politike.

  • Janez_53 08:55 29.oktober 2017.

    To je pač zato, ker se naš Karel mora z vsemi drugimi zadevami ukvarjati, le s tistimi ne, za katere dobiva plačo. Tako kot predsednik države Pahor!