Slovenija
3 ogledov

Vlačič Pahorju: Mudilo se je

1/2
Žurnal24 main
Premier Pahor zahteva izvedbo razpisa za imenovanje novega prvega moža Slovenskih železnic. Minister Vlačič odgovarja, da so imenovanje brez razpisa narekovale okoliščine. Vmešala se je tudi Katarina Kresal.
''Ministru sem naročil, naj preuči možnosti za javni razpis, čeprav je nov direktor že imenovan,'' je dejal premier Borut Pahor glede včerajšnje odločitve nadzornega sveta Slovenskih železnic (SŽ), da za predsednika uprave imenuje Matica Tasiča . Odgovor ministra za promet Patricka Vlačiča pričakuje v kratkem.

Pahor je nezadovoljen s takim načinom imenovanja. Poudarja, da je vlada ustanovila kadrovsko-akreditacijske svete (KAS), prek katerih naj bi taka imenovanja potekala, in s tem postavila nove standarde. To je bilo sicer že tretje imenovanje mimo KAS-ov. Poleg SŽ še v policiji in NLB. Na naše vprašanje, kako komentira, da gre že za tretji tak primer imenovanja, pa je Pahor dejal: "Ko postavljate nove standarde, se pojavljajo nova vprašanja.''

 
 

Predsednik nadzornega sveta je opravil razgovore z več kandidati ter po svoji oceni nadzornikom predlagal najboljšega.

Vlačič o načinu imenovanja

 

Minister Vlačič je v odzivu na Pahorjeve kritike poudaril, da so se nadzorniki SŽ odločili, da se glede na okoliščine, hude pritiske in poskuse diskvalifikacij generalnega direktorja imenuje brez javnega razpisa. "Razumem, da je v danem položaju nadzorni svet izbral takšen postopek in ocenjujem, da je izbral dobrega kandidata," je dejal Vlačič. Kot je Vlačič danes zapisal v izjavi za javnosti, pa bo končno besedo pri imenovanju generalnega direktorja SŽ dala vlada.

NS: Držali smo se navodil vlade
Predsednik nadzornega sveta Andrej Godec pa pravi, da so se nadzorniki pri imenovanju generalnega direktorja držali navodil vlade, da imenovanje opravi z javnim razpisom oziroma drugim primernim načinom. "Opravili smo pogovore z več kandidati in se odločili za Matica Tasiča," je pojasnil Godec. "Zaščitil sem interes države, saj je položaj na SŽ zelo težaven. V zvezi z Železnicami je treba delati stoodstotno in čim prej," je še zatrdil. Godec je še povedal, da se vsi nadzorniki niso strinjali z načinom imenovanja. Med njimi je bil tudi nov član Peter Kraljič, ki je kasneje zaradi tega podal svoj odstop.

Godec bi se sicer danes moral srečati s Tasičem, ki se na SŽ ves dan seznanja z razmerami v družbi, in bivšim generalnim direktorjem Tomažem Scharo. Toda do sestanka ni prišlo, Tasič in Godec pa naj bi se srečala v prihodnjih dneh.

"Razpis ni edini zveličavni način"
Na dogajanje se je odzvala tudi predsednica koalicijske LDS Katarina Kresal. J avni razpis ni edini zveličavni način imenovanja uprav, je dejala in dodala, da je bilo to zapisano tudi v sklepu vlade. "Obstajajo tudi drugi načini dobre prakse," meni Kresalova. Kot je pojasnila, so v sklepu vlade med drugim zapisali, da se uprave imenujejo ali z javnim razpisom ali na kakšen drug način dobre prakse. " Mislim, da je čas, da začnemo zaupati nadzornikom, ki so postavljeni po novem načelu, so strokovnjaki in odgovarjajo za svoja dejanja," je prepričana.

Z načinom imenovanja Tasiča se strinja tudi predsednik DeSUS-a Karl Erjavec. "SŽ čim prej rabijo direktorja in prav je, da so ga v torek imenovali," je povedal, ni pa želel komentirati Pahorjeve zahteve po razpisu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.