Slovenija
11 ogledov

Vlada bi počrpala 3,2 milijarde sredstev

Evro Profimedias
Vlada je na današnji seji potrdila operativni program črpanja evropskih sredstev v obdobju 2014 – 2020. Cilj je počrpati približno 3,2 milijarde evrov sredstev.

Državna sekretarka v službi vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko Alenka Smerkolj je dejala, da je vlada potrdila izvedbeni dokument, ki ga mora sedaj potrditi še Bruselj. Vlada je v njem podrobno opredelila dvanajst prednostnih naložb, ki se bodo financirale iz treh skladov, in sicer iz sklada za regionalni razvoj, socialnega in kohezijskega sklada. 

Slovenija bo razdeljena na dve kohezijski regiji. Vzhodni regiji bo pripadla 1,26 milijarde evrov sredstev, medtem ko bo zahodni regiji pripadlo nekaj več kot osemsto milijonov evrov. Obe regiji se bosta lahko potegovali tudi za sredstva iz kohezijskega sklada, kjer ločnice med regijama ni.

Več kot milijarda sredstev bo razporejena za raziskave in razvoj, za podporo prehoda na gospodarstvo z nizkimi emisijami ogljika, za telekomunikacijske tehnologije in za povečanje konkurenčnosti malih in srednjih podjetij. Drugi večji del sredstev bo namenjen investicijam v znanje, mobilnost, aktivno staranje. Prvi razpisi naj bi bili pripravljeni v prvi polovici novega leta, v kolikor Bruselj načrt potrdi.  

Smerkoljeva je ob tem dejala, da se bomo morali naučiti uporabljati tudi povratna sredstva, da bomo tako lahko denar, ki nam je namenjen podvojili ali potrojili. "Vsak kohezijski projekt v zadnjih letih je bil narejen na principu subvencij. Petnajst odstotkov vsakega projekta je soprispevala država. Proračun se mora razbremeniti tega, zato je ključno, da začnemo pripravljati projekte na način, ki je ekonomsko vzdržen.“

"Začeli smo slabo"

Smerkoljeva je dejala, da so vse aktivnosti, povezane s hitrejšim črpanjem sredstev iz trenutne stare finančne perspektive v polnem teku. V stari finančni perspektivi je do tega trenutka počrpanih približno 75 odstotkov sredstev, do konca leta pa naj bi prišli na 80 odstotkov sredstev. Več kot 20 odstotkov sredstev je bilo počrpanih letos."Začeli smo zelo slabo s to perspektivo, slabo smo bili pripravljeni. Zdaj, ko je uradno že konec te perspektive, smo stopili na gas. Cilj je počrpati vsa sredstva in verjamemo, da je ta načrt realen," je še dejala.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.