Slovenija
10600 ogledov

Vlada bi ukinila 46 upravnih enot, kaj to pomeni za vas

Upravna enota Linhartova
1/2
Anže Petkovšek Upravna enota Ljubljana
Župan Spodnjega Podravja so ministrici za javno upravi Sanji Ajanović Hovnik poslali pismo, v katerem nasprotujejo ukinitvi ptujske upravne enote.

Pismo je županja Ptuja Nuška Gajšek objavila na svojem profilu na Facebooku.

Vlada sodeč po pismu načrtuje, da bi v vsaki od dvanajstih statističnih regij bila upravna enota, druge upravne enote pa bi postale izpostave teh upravnih enot. To pomeni, da na njih ne bi več urejali gradbenih dovoljenj, kar je še posebej problematično, saj zahteva neposredno sodelovanje med stranko in uradnikom. V najslabših primerih bi imeli ljudje celo 60 kilometrov več do upravne enote, so opozorili v pismo.

Nove izpostave po novem tudi ne bi urejale zadev na področju tujcev in podpornih nalog, to so finance in kadri. Dokumente in druge zadeve bi sicer še vedno lahko urejali na zdajšnjih upravnih enotah.

Upravna enota Ptuj je četrta po številu prebivalcev in po številu zadev spada med šest največjih upravnih enot, imajo toliko zadev kot novomeška in celjska upravna enota, so izpostavili.

Po predlogu reorganizacije bi Upravna enota (UE) Ljubljana pokrivala tudi območje zdajšnjih upravnih enot Grosuplje, Vrhnika, Logatec, Domžale in Kamnik. UE Maribor bi pokrivala tudi zdajšnje upravne enote Ruše, Slovenska Bistrica, Ptuj, Pesnica, Lenar in Ormož. UC Celje bi prevzela še Laško, Šentjur pri Celju, Šmarje pri Jelšah, Slovenske Konjice, Žalec, Velenje in Mozirje.

UE Kranj bo pokrivala še Jesenice, Tržič, Škofjo Loko in Radovljico, UE Novo mesto še Trebnje, Črnomelj, Metliko, Kočevje in Ribnico, UE Nova Gorica še Tolmin, Idrijo in Ajdovščino, UE Murska Sobota še Lendavo, Ljutomer in Gornjo Radgono, UE Koper še Izolo, Piran in Sežano, UE Slovenj Gradec še Dravograd, Ravne na Koroškem in Radlje ob Dravi, UE Brežice še Krško in Sevnico, UE Zagorje ob Savi še Litijo, Trbovlje in Hrastnik, UE Postojna pa še Cerknico in Ilirsko Bistrico.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 9
  • rd2dmk2 16:41 18.marec 2023.

    glejte dragi moji.imeli ste delovne sobote uradnikov pa jih ni več ? zakaj ? imeli ste nekaj let cajt da bi si nabavili nove vozniške pa jok , se vam ne da. in je morala država v podaljšanje. pa saj ...prikaži več sploh ne rabite teh UE. kaj pa vam bodo potem. saj hočete manj JU.

  • Herkules 14:24 18.marec 2023.

    Ptujska kaviar komunajzla bi imela še več JU, da bi lahko prodajala službe! Vsi iz SD delujejo po principu TEŠ6 - kradi in uniči!

  • R_D 12:47 18.marec 2023.

    Svoboda naj raje ukine sama sebe, če ne jo bodo tisti, ki so jo izvolili.