Slovenija
32 ogledov

Vlada bi vrnila štipendije

ljubljana01.06.09, ekonomska sola ljubljana, ucenci, ucilnica, dijaki, foto: nik Nik Rovan
Vlada je na dopisni seji potrdila predlog sprememb socialne zakonodaje, ki bi popravila glavne pomanjkljivosti zakona, ki je stopil v veljavo januarja 2012. Med drugim vrača štipendije mladoletnim dijakom.

Vlada predlog novel zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev ter zakona o socialno varstvenih prejemkih pošilja v parlamentarni postopek po skrajšanem postopku. Z novelama bi uvedli nova merila za določitev minimalnega dohodka, ki posameznemu družinskemu članu zagotavlja osnovno preživetje. Poleg tega bo omogočeno upoštevanje bolj realnih dohodkov vlagatelja in družine, saj so zdaj lahko namreč upoštevali le podatke iz predpreteklega leta.

Povečuje se dodatek za otroke v enostarševskih družinah. Otroški dodatek bi se sicer v lastni dohodek štel brez dodatka za enostarševsko družino in v nekoliko znižanem obsegu. Po novem bi se pravica do znižanega plačila vrtca priznavala za celo leto, ne le do konca koledarskega leta, kot velja zdaj.

Vračajo se štipendije

Vlada tudi vrača državne štipendije mladoletnim dijakom. Spremembe pri subvenciji malice za učence in dijake ter subvenciji kosila za učence pa povzemajo ugodnejšo prehodno ureditev v zakonu o šolski prehrani. Poenostavljen bo tudi postopek uveljavljanja teh pravic, saj učencem in dijakom ne bo več treba vlagati vloge za priznanje pravice do subvencije malice in kosila, pač pa bodo to pravico ob prijavi na obrok uveljavljali na podlagi upravičenosti do otroškega dodatka ali državne štipendije, šola pa bo temu ustrezno znižala račun za malico ali kosilo.

Z novo zakonodajo bi rešili tudi vprašanje zdravstvenega zavarovanja otrok, ki so z odločbo centra za socialno delo nameščeni v rejniško družino.

Sedanje stanje naj bi izboljšali tudi z uvedbo prostega preudarka glede (ne)upoštevanja nepremičnin, z upoštevanjem dohodkov iz naslova študentskega dela v višini, ki je bolj ugodna, z odpravo diskriminacije pri dodeljevanju izredne denarne socialne pomoči upravičencem do varstvenega dodatka, z izključitvijo krivdnega razloga pri izredni denarni socialni pomoči zaradi višje sile ali naravne nesreče ali zaradi menjave statusa prejemnika.

Zaradi ukinitve pravice do pogrebnine in pravice do posmrtnine kot pravice iz obveznega zdravstvenega zavarovanja uvajajo dve novi obliki izredne denarne socialne pomoči.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.