Slovenija
15 ogledov

Vlada bi zamrznila pogodbo

Sodišče je opozorilo na napačne interpretacije. (Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Vlada je naložila državnemu pravobranilstvu, naj vloži predlog za izdajo začasne odredbe za ničnost pogodbe s Patrio.

"O podrobnostih ne morem govoriti," je glede predloga vlade na državno pravobranilstvo za izdajo začasne odredbe za ničnost pogodbe s Patrio, o čemer smo poročali prvi, na novinarski konferenci po seji vlade dejal Aleš Zalar, minister za pravosodje. "Lahko rečem samo to, da se zadeva seli na sodišče, ki bo odločilo o utemeljenosti ali neutemeljenosti predloga," je razložil in dodal, da je bil sklep na vladi potrjen soglasno.

Premier Borut Pahor je novembra zavrnil informacije, ki so se pojavile v javnosti, da se je vlada že odločila za razveljavitev pogodbe, je pa dejal, da poskušajo najti odgovor, da bi lahko zaradi gospodarske krize, ne da bi s tem ogrozili varnost vojakov, zmanjšali število oklepnikov in znižali cene.

"Dosedanje preiskave in ukrepi organov trenutno ne zadostujejo za odpoved pogodbe s Patrio," je takrat dejal in pojasnil, da se država tako še ne bi mogla sklicevati na protikorupcijsko klavzulo in se istočasno izogniti odškodninski tožbi.

Poudaril je tudi, da se za nakup patrij niso odločili "kar tako", temveč zaradi potreb vojske – postavlja pa se vprašanje, ali lahko država v času krize izpolni pogodbo za določeno število vozil ter ali lahko zaradi spremenjenih okoliščin doseže spremembo v številu vozil in znižanju cene.

Koalicija je bila sicer glede vprašanja razveljavitve pogodbe različnih mnenj. Zares bi jo razveljavil, predsednik DeSUS-a in nekdanji obrambni minister Karl Erjavec, ki je pogodbo o nakupu patrij podpisal, pa je na vrhu koalicije decembra lani poudaril, da je brez obsodilne sodbe, da je šlo pri poslu za korupcijo, ni mogoče prekiniti. Na ministrstvu za obrambo so se zavzemali za reprogramiranje naročila.

SDS: "Odgovornost Ropove vlade"
Posel s Patrio je bil sklenjen na predlog vlade Antona Ropa, opozarjajo v SDS, zato bodo oni morali pojasniti posledic zamrznitve pogodbe. Ministrstvo pod vodstvom Karla Erjavca je leta 2006 posel zgolj realiziralo, pojasnjujejo. "Ob tem naj spomnimo, da je 20. avgusta 2004 premier Rop brez tehtanja ponudb podpisal pismo o nameri o dobavi osemkolesnikov z gospodom Pavčkom (lastnik podjetja Viator&Vektor, tudi kandidat LDS-a na enih izmed volitev), kar kasneje, ob menjavi oblasti, ni bilo realizirano," so zapisali.

"Vlada se je zbudila iz spanca"
"Vlada se je vendarle zbudila iz predragega in predolgega spanca," današnjo odločitev komentirajo v SLS. Kot so zapisali, so sami že konec leta 2008 zahtevali, da vlada odstopi od pogodbe in sredstva med drugim nameni za varčevalne ukrepe in sanacijo strateško gospodarskih podjetij.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.