Slovenija
15 ogledov

Vlada, Cerar in SMC strmoglavljajo

Miro Cerar Anže Petkovšek
Priljubljenost vlade Mira Cerarja strmoglavila. Premierjevo stranko pa je prehitela SDS.

Vlado Mira Cerarja kot uspešno ocenjuje le 18,1 odstotka anketiranih v javnomnenjski raziskavi Vox populi, ki jo za POP TV in časnik Dnevnik opravlja agencija Ninamedia. To je tretjina manj kot ob prvem merjenju njene podpore prejšnji mesec. 

Da vlada svoje delo opravlja neuspešno, ocenjuje 70,4-odstotka anketirancev, 11,5 odstotka vprašanih pa je odgovorilo z ne vem.

SDS bi na volitvah danes zmagala s 14,5-odstotno podporo, največja parlamentarna stranka SMC pa bi dobila 13,8 odstotka, medtem ko je še prejšnji mesec imela 18,5 odstotka podpore. Prav tako izgublja podporo SD, ima le še 8,7-odstotno podporo.

Na četrtem mestu je Združena levica, dobila bi osem odstotkov glasov, medtem ko podpora upada stranki DeSUS, ki je od oktobra izgubila kar tri odstotne točke. Na slabšem kot oktobra je s 4,4-odstotno podporo tudi NSi. Zavezništvo Alenke Bratušek je še kar na dnu, dobili bi 0,7 odstotka glasov.

Pahor se je vrnil na prestol

Medtem pa se je na prvo mesto najbolj priljubljenih politikov vrnil predsednik republike Borut Pahor. Evropska poslanka Tanja Fajon, ki je na prvem mestu kraljevala pretekli mesec, je zdaj druga. Tretji je predsedujoči SD Dejan Židan, s slabšimi ocenami kot oktobra, novinka na lestvici, na četrtem mestu, je evropska komisarka Violeta Bulc.

Premier Miro Cerar še kar drsi po lestvici, podpora mu pada in je na petem mestu. Šesti je nekdanji evropski komisar Janez Potočnik, svoj položaj je nekoliko okrepila predsednica NSi Ljudmila Novak, osmi je evropski poslanec Lojze Peterle, deveta poslanka ZL Violeta Tomič in deseti predsednik DeSUS Karl Erjavec.

Anketo je Ninamedia opravila na vzorcu 700 oseb.

Komentarjev 14
  • vrtnica 10:28 24.november 2014.

    A res mislite da bodo ljudje v nedogled nasedali provokacijam, da je vlada SDS kriva za stanje v SLO? Oprostite, vsi javno znani podatki namreč govorijo povsem drugače.Slovenija je v času vlade J.J. dosegala najboljše rezultate.Ampak ,ker so bili zaradi ...prikaži veči tega vse bolj ogroženi interesi levičarske elite, ki za nobeno ceno, tudi danes, ne želijo izgubiti svojih privilegijev, je leva politična elita, z veliko pomočjo dominantnih medijev, diskreditira J.J. na vsakem koraku, zrežirala Patrio in J.J. pospravila, na varno, v zapor. Ampak njihova umazana igra se vse bolj razkriva, resnice so vse bolj jasne,ampak žal bo za državljane veliko izgublenjega, ker so toliko časa nasedali takšni propagandi. Namreč slovenski levici je čisto vseeno za narod, kar nenazadnje dokazuje današnje stanje v državi.Levičarji imajo praktično ves čas oblast, na 50 let podlage, pa vidimo kje danes smo.V ri..!

  • Kranjica 09:30 24.november 2014.

    Malo bo treba pogledati nazaj v zgodovino. Vodenje SDS je JJ prevzel l.1993, pred tem, l.1992 pa je Drnovšek postal predsednik vlade. Do l.2004 je z izjemo pol leta Bajukove vlade Slovenijo vodika stranka LDS z Drnovškom in nazadnje Ropom. ...prikaži več Od l.2004 do 2008 je bila na oblasti SDS, nato 2008 - 2011 Pahor in tako naprej. Seveda nasprotniki SDS ne znajo drugega, kot slab položaj države pripisati 4-letnrmu vladanju te stranke,

  • encijan 09:12 24.november 2014.

    Papagaj! Večino časa so vladali tvoji levaki!