Slovenija
13869 ogledov

Vlada danes naprej o sproščanju: To bodo imeli na mizi

Vlada Vlada RS
Ožja vladna ekipa danes nadaljuje razpravo o protikoronskih ukrepih.

Vlada bo danes v ožji sestavi nadaljevala razpravo o ukrepih za zajezitev epidemije, potem ko je v soboto pozno zvečer na dopisni seji za sedem dni podaljšala ukrepe iz odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom.

vlada brdo beović seja Covid-19 Slovenija To je glede ukrepov pozno zvečer sklenila vlada

Uradni vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je na Twitterju pozno zvečer zapisal, da je vlada, medtem ko je posvet z gospodarstveniki na Brdu še potekal, morala na dopisni seji podaljšati ukrep MGRT, hkrati pa za nedeljo zvečer že sklicala sejo v formati, da bi o teh ukrepih lahko razpravljala, jih celovito ocenila in določila, kako naprej.

Ob napovedi nedeljskega nadaljevanja razprave vladne strani gospodarstvo tako še vedno pričakuje začetek njihovega sproščanja.

Zaprte trgovine in prepovedane storitve razen izjem

Odlok, ki začasno prepoveduje ponujanje in prodajanje blaga in storitev neposredno potrošnikom na območju Slovenije, razen nekaterih izjem, ki so nujno potrebne za zagotavljanje osnovnih potreb družbe oziroma so pomembne za zagotavljanje varnosti in zdravja, je začel veljati 16. novembra. 

Bojana Beović jezna in razočarana Slovenija Beovićeva v pogovoru za hrvaški časnik okrcala Slovence

Ker se epidemiološka slika v Sloveniji ne izboljšuje, je vlada v soboto izdala nov odlok, ki je vsebinsko enak obstoječemu. Objavili so ga tudi v uradnem listu, tako je začel veljati danes in velja sedem dni.

V kratkem pričakujejo sproščanje

Iz gospodarstva je sicer slišati vse glasnejše pozive, da je odprtje nekaterih dejavnosti ob upoštevanju zaščitnih ukrepov nujno, da se prepreči še večja gospodarska škoda. O nadaljnjih ukrepih so predstavniki vlade in gospodarskih združenj razpravljali tudi na sobotnem delovnem posvetu, ki se je zavlekel v noč.

Covid-19, Slovenija, Ljubljana | Avtor: Epa Covid-19, Slovenija, Ljubljana Epa

Koronavirus Hrvaška Preboj? Zdravje Preboj? Ugotovili, kaj je ključno za najhujše oblike covida-19

Kot je po njem za STA povedal predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Branko Meh, je vlada prisluhnila argumentom gospodarstva, zato pričakujejo, da bo v kratkem začela nekatere ukrepe postopno sproščati. "Govorili smo predvsem o regionalnem odpiranju frizerskih in masažnih salonov, cvetličarn ter trgovin s tekstilom," je dejal. Dodal je, da so ob tem jasno izrazili zavezanost spoštovanju zaščitnih ukrepov.

Postopno sproščanje v naslednjih dneh

Tudi predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Boštjan Gorjup je za STA ocenil, da je vlada prisluhnila argumentom gospodarstva in bo v prihodnjih dneh začela nekatere ukrepe postopno sproščati.

Covid-19, UKC Maribor, dvorana Tabor Covid-19 Slovenija Slabi podatki: Število novih okužb ne pade, ampak celo raste

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • Avatar ovca
    ovca 14:43 13.december 2020.

    https://www.norakrava.si/pazljivo-mimo-parlamenta-policija-z-rorschachovim-testom-preverja-misli-sprehajalcev/ :) :) :)

  • Avatar ovca
    ovca 14:20 13.december 2020.

    Da si ne bi slucajno drznili odpreti cerkve,da bi lahko sli k polnocnici! Ce to storite upam,da greste direktno na Dob!!!

  • MaloNor 12:26 13.december 2020.

    Ko je vse zavoženo je rešitev jasna. Nova ekipa, jasen program, pošteno povedat ljudem kakšno je stanje in kaj nas čaka, In upoštevanje stroke. Epidemiologi naj rešujejo epidemijo, JJ pa v karanteno, naj se doma poglablja v svojo diplomsko in kardeljeve misli.