Zdravje
8911 ogledov

Preboj? Ugotovili, kaj je ključno za najhujše oblike covida-19

Koronavirus Hrvaška Profimedia
Pomembna ugotovitev glede covid-19, ki lahko vpliva na zdravljenje hudih oblik.

Z najhujšo obliko covida-19 je povezanih pet ključnih genov, so britanski znanstveniki ugotovili v raziskavi. Ta je obenem pokazala, da bi več obstoječih zdravil lahko preoblikovali v zdravila, s katerimi bi zdravili hude oblike covida-19, na spletni strani poroča Reuters.

Covid-19, Slovenija, Ljubljana Slovenija Prav nič ne gre na bolje: Število okužb spet izjemno visoko

Raziskovalci so preučevali DNK 2700 bolnikov s covidom-19 v 208 oddelkih za intenzivno terapijo po vsej Veliki Britaniji. Ugotovili so, da je osrednjo vlogo pri številnih hudih primerih obolenj igralo pet genov, ki sodelujejo v dveh molekularnih procesih - protivirusni imunosti in pljučnici.

Covid-19, cepljenje, Pfizerjevo cepivo | Avtor: Epa Epa

revščina upokojenci starost ženska stara ženska Covid-19 Slovenija Hvala vam, Žurnal, po vaši zaslugi smo zaplet uredili

"Rezultati so takoj nakazali, katera zdravila naj bodo na vrhu seznama za klinična testiranja," je o rezultatih povedal vodja raziskave Kenneth Baillie, akademik in svetovalec za medicino intenzivne nege na univerzi v Edinburghu. Ti geni, ki se imenujejo IFNAR2, TYK2, OAS1, DPP9 in CCR2, po njegovih besedah tudi delno pojasnjujejo, zakaj nekateri zbolijo za hudo obliko bolezni, medtem ko ostalih ne prizadene.

Covid-19 Epidemija pri nas Zdravje Hude posledice pri številnih bolnikih, ki so preboleli covid-19

Pot do učinkovitih zdravil

Ugotovitve, ki so jih objavili v reviji Nature, bi lahko znanstvenikom pomagale pospešiti iskanje potencialnih zdravil proti covidu-19, in sicer s kliničnim testiranjem zdravil, s katerimi bi naslovili specifične protivirusne in protivnetne poti.

Covid-19, UKC Maribor | Avtor: UKC Maribor UKC Maribor

Po besedah Baillieja bi pri covidu-19 lahko učinkovala vrsta protivnetnih zdravil iz skupine zaviralcev Janusove kinaze (JAK), kamor sodi tudi zdravilo proti artritisu baricitinib. Prav tako je skupina raziskovalcev ugotovila, da bi zaščito pred covidom-19 lahko ustvarilo povečanje aktivnosti gena INFAR2.

covid-19 Zdravje Strokovnjaki opozarjajo: Vidimo le vrh ledene gore

Za zdaj sta po svetu za zdravljenje bolnikov s covidom-19 odobreni dve zdravili, in sicer steroid deksametazon in na novo razviti remdesivir, ki ni priporočljiv za hude oblike bolezni. Prejšnji mesec je ameriška uprava za hrano in zdravila (FDA) za protitelesa proti covidu-19 odobrila tudi zdravilo bamlanivimab, in sicer za bolnike, ki niso hospitalizirani, a jim zaradi starosti ali pridruženih bolezni grozi resen potek bolezni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.