Zdravje
17479 ogledov

Hude posledice pri številnih bolnikih, ki so preboleli covid-19

Covid-19 Epa
Vodja internistične prve pomoči na UKC Ljubljana svari pred dodatnimi težavami, ki jim bomo lahko priča v prihajajočih mesecih. Zapleti pri ljudeh, ki so preboleli covid-19.

"Na urgenci opažamo, da narašča število bolnikov, ki se jim stanje poslabša potem, ko so že uspešno preboleli covid-19," je na današnji tiskovni konferenci vlade povedal vodja internistične prve pomoči na UKC Ljubljana, Hugon Možina. 

Teh bolnikov je tudi več kot deset dnevno, njihovo število v zadnjih treh tednih narašča. Prihajajo v glavnem zaradi komplikacij v zvezi s prebolelo boleznijo, po Možinovih besedah gre v glavnem za bakterijske pljučnice, razne trombotične komplikacije, embolije, tromboze. 

"Široka je tudi paleta raznih bolnikov, ki imajo kronične internistične bolezni, ki so se jim zaradi covida poslabšale. To so bolniki s sladkorno boleznijo, ki se jim je poslabšala, ker so bili v času covida zdravljeni s kortikosteroidi in jim je bolezen podivjala. To so tudi bolniki, ki jim dodatno opeša srce. Bojimo se, da nas bodo ti bolniki v naslednjih mesecih še močneje obremenjevali." 

Zaplete se tudi pri mlajših

Natančne statistike v UKC Ljubljana, za kakšno strukturo pacientov, ki se jim po prebolelem covidu pojavijo komplikacije, niso opravili, Možina pri tem pravi, da so po njegovem vtisu predvsem starejši bolniki, ki imajo ponavadi več kot 75 let, so pa tudi mlajši. "S komplikacijami se vračajo tudi bolniki, stari 45, 50 let," poudarja Možina. 

Navaja še študije iz tujine, ki kažejo, da kar 15 odstotkov bolnikov, ki so prebolevali hujšo obliko covida-19, pride nazaj v bolnišnico v dveh mesecih. "Kar pet odstotkov in več jih umre v prvih dveh mesecih po preboleli bolezni." 

Trenutno je v UKC Ljubljana 327 bolnikov z boleznijo covid-19, od teh jih je 56 na intenzivni terapiji, 49 je intubiranih in mehanično predihavanih, 27 bolnikov pa bolezen preboleva doma, nadzirani so s pomočjo telemedicine. Dializira se 15 bolnikov s covidom-19, 15 je takšnih, ki so v bolnišnici, štirje prihajajo od doma. V zadnjih 24 urah so v ljubljanskem kliničnem centru zabeležili šest smrti covid bolnikov. 

Covid-19, Slovenija, Ljubljana Slovenija Prav nič ne gre na bolje: Število okužb spet izjemno visoko

Na urgenci pregledajo manj bolnikov

Vodja internistične prve pomoči na UKC Ljubljana Hugon Možina je povedal tudi, da letos manj ljudi poišče pomoč na urgenci. 

Že v prvem valu so opazili, da število bolnikov v urgentnih ambulantah nekoliko upade za približno tri tedne. "Verjetno je razlog za to zmanjšanje predvsem strah bolnikov pred okužbo v bolnišnici," je pri tem navedel Možina. Celotna urgenca ima tako nekoliko manj bolnikov, a so se obravnave zaradi dodatnih težav v času epidemije podaljšale. "Kljub zmanjšanju števila bolnikov smo zato pravzaprav obremenjeni bolj kot lani," je dodal Možina.

Obravnavajo manj bolnikov, so se pa podaljšale njihove obravnave, in sicer zaradi dodatnih težav v času epidemije; gre predvsem za uporabo zaščitne opreme in za čiščenje prostorov, ki ga je potrebno opraviti po vsaki obravnavi. 

Več bolnikov s sepso 

Možina je povedal še, da v času povečanega številna covid-19 bolnikov obstaja strah, da prihaja premalo bolnikov nekaterih skupin, da prihaja predvsem premalo bolnikov s srčnim infarktom. "Ob prvem valu se je to res pokazalo, takrat je prišlo kar 20 bolnikov manj s srčnim infarktom. V tem obdobju je ta pojav manj izrazit." 

Letos sicer opažajo še, da prihaja nekoliko več bolnikov s sepso, saj nadomeščajo tudi delovanje infekcijske klinike za področje bolnikov, ki nimajo covida. Lani je bilo 35 primerov sepse, od tega tistih najhujših septičnih šokov štirje, letos jih je več - 56, devet s septičnim šokom. 

Bojana Beović Covid-19 Slovenija Beovićeva: Razmišljala sem o odstopu, to je bila moja največja napaka

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 29
  • anica00 18:44 08.januar 2021.

    Vsi vodilni so imeli blago obliko korone in nobenih posledic.

  • 06d458670ee8614e2c71cd167c34ffd47e2911e7 22:33 11.december 2020.

    Iz lastih izkušenj lahko rečem,da lažejo,ko psi!!

  • alibaba40 17:27 11.december 2020.

    ender je nastavljeni provokator iz levičarske anarhistične kleti, enako kot ovca...nato je še nekaj skromnih bacilov, ki ju včasih pohvalita in ki so osamljeni. ne splača se mu odgovarjat, ker nima vsebine, komentira pa 10x vsak članek, kar kaže tudi ...prikaži več na težke psihične motje, verjetno ga je v otroštvu zlorabil oče, zato tudi nima potomcev in ima čas.