Slovenija
14588 ogledov

Beovićeva: Razmišljala sem o odstopu, to je bila moja največja napaka

Bojana Beović Daniel Novakovič/STA
Vodja vladne posvetovalne skupine za covid-19 o odgovornosti in tudi o tem, ali jo Janša posluša.

Vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović je v pogovoru za Mladino dejala, da je zaradi trenutne epidemiološke situacije v državi do neke mere že razmišljala o svojem odstopu, a se za takšno potezo ni odločila, saj bi to pomenilo le še večjo destabilizacijo.

Zaveda se slabih številk: "Vem, koliko ljudi je umrlo, vem, koliko je bolnih. To vem precej bolje kot marsikdo. Verjemite, da sem v stiski in da skupaj z drugimi člani strokovne skupine iščemo vse mogoče variante, kaj bi še lahko storili. Nikakor ne morem reči, da sem zadovoljna s trenutnim stanjem. Bila bi zelo problematičen človek, če bi tako mislila," je izpostavila.

"Učinki ukrepov niso odvisni od mene"

Beovićeva je dodala, da glede svoje vloge nima slabega občutka, ni pa edini dejavnik. "Ukrepi in njihovi učinki niso odvisni samo od mene, tudi niso odvisni samo od vlade ali koga drugega. Gre za kombinacijo številnih dejavnikov."

Izpostavial je še, da ne bi imela težav s tem, če bi denimo dr. Mario Fafangel, ki je strokovnjak za epidemiologijo nalezljivih bolezni, stopil v ospredje. 

"Janša se precej naslanja tudi na tuje vire"

Na vprašanje, ali na tem mestu vztraja zato, ker ocenjuje, da je edina med strokovnjaki, ki ji je premier Janez Janša vsaj do neke mere pripravljen prisluhniti, je odgovorila, da po njenem mnenju posluša in se posvetuje tudi z direktorjem NIJZ Milanom Krekom. Po njenem vedenju se Janša precej naslanja tudi na tuje vire in si izmenjuje izkušnje s predsedniki vlad drugih držav.

Ni pa nikoli opozorila Janše, da njegove politične poteze spodjedajo zaupanje javnosti v državne institucije in tako otežujejo obvladovanje epidemije. "S tem se absolutno ne ukvarjam. V politiko se ne vmešavam. Niti si ne želim, da bi me to zanimalo," je pojasnila.

Covid-19, UKC Maribor Covid-19 Zdravje "Lahko jim zagotovimo le en prosti vikend v mesecu"

Vpliv javnega mnenja

Svojo največjo napako vidi v tem, da je preveč padla pod vpliv javnega mnenja in mnenja raznih vplivnežev in so ji pritožbe prišle do živega, zaradi česar je bila v jesenskem valu premalo odločna. "Zajel me je val javnega mnenja. Najbrž bolj, kot bi bilo primerno. Prvič sem v takem položaju," je dodala.

Sicer pa se zavzema za odprtje šol, a le za prvo triado, da bi čim bolj zmanjšali gnečo. Glede napovedi nekaterih, da bi nekatere trgovine lahko odprli že v kratkem, pa je izrazila prepričanje, da bi se to moralo, kljub dodatnemu tveganju, zgoditi najmanj hkrati z odpiranjem šol. "A še enkrat poudarjam: vse to pride v poštev šele ob vsaj minimalnem izboljšanju trenutnega stanja," je povedala.

dom za upokojence Slovenija Izpoved: S covidom-19 se je okužila 92-letna gospa, nihče ji ne želi pomagati

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 33
  • emil85 16:30 11.december 2020.

    Kurva spizdi ze Poziralka dnara, kaj lapas Spizdi od kot si prišla gamat

  • Avatar praufo
    praufo 13:11 11.december 2020.

    joj, kakšna smola, skuštrana čarovnica bi odstopila ... pa kdaj bomo to doživeli? ... ne, še malo je traba zategnit folk, seveda, kera ma dobro plačo in še dodatke ... pa kdo bi razmišljal o spremembi, ki bo prinesla manj ...prikaži več keša ... jao , babura skuštrana, spel se že enkrat

  • Avatar ovca
    ovca 12:26 11.december 2020.

    "Janša se precej naslanja tudi na tuje vire"-citat. Se drži, samo ne, kar se tiče zdravja, ampak diktature. Severna Koreja je zanj zakon!