Zdravje
532 ogledov

"Lahko jim zagotovimo le en prosti vikend v mesecu"

Covid-19, UKC Maribor UKC Maribor Covid-19, UKC Maribor
Brežiška bolnišnica poka po šivih zaradi bolnikov, poleg tega pa se sooča s hudo kadrovsko stisko.

Najhujše težave z okuženostjo ljudi z novim koronavirusom ima v Sloveniji trenutno posavska regija, kjer je 14-dnevno število okuženih na sto tisoč prebivalcev 1482, kar je močno nad državnim povprečjem, ki znaša 988. V občini Brežice so včeraj zabeležili 30 novih okužb, v Krškem 31, v Sevnici 19. V ostalih posavskih občinah je število nižje. 

V brežiški splošni bolnišnici so covid oddelek vzpostavili 12. oktobra, pred tem so bolnike premeščali v druge slovenske bolnišnice. V začetku so imeli 15 postelj, predvsem so bile namenjene v pomoč domovom za ostarele. "Že po tednu dni je bilo stanje takšno, da smo morali kapacitete povečati na 25 postelj," je na popoldanski tiskovni konferenci vlade povedala direktorica brežiške bolnišnice Anica Hribar. 

V začetku so bolnike sprejemali za začasno namestitev, zadnje tri tedne so pri njih dokler potrebujejo oskrbo. Trenutno imajo za covid bolnike namenjenih 45 postelj, kar predstavlja 40 odstotkov vseh postelj za akutno obravnavo. Hribarjeva je pri tem povedala, da se soočajo s prostorsko težavo, saj v njihovi bolnišnici vsa oskrva poteka v enoviti stavbi, kjer se vse poti prepletajo. 

"En vikend v mesecu" 

Največja težava, s katero se soočajo v Brežicah trenutno, pa je kadrovske narave. V bolnišnici je zaposlenih osem zdravnikov, ki trenutno pokrivajo tako covid oddelek kot ostale. Podobno je z medicinskimi sestrami, na internem oddelku je zaposlenih 30. 

Vseh zaposlenih je 370, doslej je za covidom-19 obolelo 29 uslužbencev, 24 jih je zaradi stika moralo v izolacijo ali jim je bila odrejena karantena. Med zaposlenimi, tako direktorica, k sreči ni prišlo do masovnega zbolevanja, trenutno imajo štiri odsotne zaradi bolezni, trije so v karanteni. 

"Pri nas vsak izpad zaposlenega pomeni hudo dodatno obremenitev za ostale. Za ponazoritev naj povem, da smo lahko decembra vsakemu zaposlenemu ponudili le en prost vikend," je poudarila Hribarjeva. 

Doslej 208 bolnikov

V brežiški bolnišnici so sicer od 12. oktobra do včeraj zdravili 20 bolnikov, od tega enega otroka in dve porodnici ter izvedli eno nujno operacijo okuženega bolnika. 

Danes je na covid oddelku 43 bolnikov, dva sta na intenzivni terapiji. Včeraj in predvčerajšnjim je bilo še slabše, imeli so 46 obolelih, torej enega več, kot imajo razpoložljivih postelj. 

Covid-19 Slovenija Število novih okužb ne upada, iz bolnišnic boljše novice

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Ender3 17:35 10.december 2020.

    Kruta je ta realnost, je o tem, mislil kdo spomladi, ko smo se ukvarjali z aferami okrog nabave njihove zaščite. Nič se ne spremenilo, ni bilo epiloga, sedaj posledice nosijo tisti, ki nas morajo poklicno varovati. Po pregovoru" riba pri ...prikaži več glavi smrdi, a pri nas, se pri repu čisti"

Sorodne novice