Slovenija
11622 ogledov

Število novih okužb ne upada, iz bolnišnic boljše novice

Covid-19 Epa
Neuradni podatki o številu novo odkritih okužb kažejo slabšo sliko v primerjavo s prejšnjo sredo.

V sredo, 9. decembra, je bilo opravljenih 6.410 testov, s katerimi je bilo na novo odkritih 1.849 okužb z virusom SARS-CoV-2. Delež potrjenih okužb znaša 28,85 %. 

"Včerajšnji podatki kažejo, da se pritisk na bolnišnice vendarle rahlo zmanjšuje. Včeraj je bolnišnično oskrbo potrbovalo 1.258 pacientov, kar je 24 manj kot v torek, intenzivno nego je potrebovalo 189 pacientov, kar je devet manj kot v torek. Novih sprejemov v bolnišnice je bilo včeraj 110, 97 pa jih je bilo odpuščenih," je povedal vladni govorec Jelko Kacin. Umrlo je 49 ljudi. 

Odpuščenih in umrlih je bilo včeraj več kot novo sprejetih, kar pomeni, da se skupno število zasedenih postelj zmanjšuje in da je slika v bolnišnicah malenkost boljša. 

Tokratni rezultat je slabši kot prejšnjo sredo. 2. decembra je bilo potrjenih 1.773 primerov, kar pomeni, da je bilo včeraj potrjenih štiri odstotke več primerov okužb. Če pogledamo še teden dni nazaj, vidimo, da se je tudi 25. novembra število potrjenih primerov gibalo v podobnem okviru. Takrat je bilo potrjenih 1782 primerov. 

Število potrjenih primerov v Sloveniji je naraslo na 91.922. Do sedaj je zaradi covida-19 umrlo 1949 ljudi.

Ne gre in ne gre navzdol

Krivulja se tako še naprej ne spušča. Spomnimo, vlada je pripravila načrt sproščanja ukrepov, ki predvideva, prvo sproščanje, ko bo sedemdnevno povprečje števila okužb manjše od 1350 ali bo hospitaliziranih manj kot 1200 ljudi. Vlada se je na včerajšnji seji sicer odločila, da bo morebitno odločitev o sproščanju sprejela v soboto

Pritiski s strani gospodarstva naj se začne sproščanje nekaterih ukrepov in odpiranje dejavnosti, je veliko. Na drugi strani iz zdravstva prihajajo vse glasnejša opozorila, da pod takim pritiskom zdravstveni sistem dolgo ne bo več zdržal. O tem, kakšni naj bi bili nadaljnji ukrepi, si niso enotni niti vladni ministri. Gospodarski minister Zdravko Počivalšek in zdravstveni minister Tomaž Gantar sta zavzela diametralno nasprotni stališči glede tega, kaj bi se moralo zgoditi v naslednjem koraku.

sproščanje ukrepov | Avtor: Vlada RS Vlada RS

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 20
  • hudini 11:32 10.december 2020.

    http://shrani.si/f/2w/jI/SgaWkLI/brez-naslova.png Toliko o uspešnosti švedske

  • hudini 11:31 10.december 2020.

    [url=http://shrani.si/?2w/jI/SgaWkLI/brez-naslova.png][img]http://shrani.si/t/2w/jI/SgaWkLI/brez-naslova.jpg[/img][/url]

  • Avatar ovca
    ovca 10:01 10.december 2020.

    Sterite se s temi ciframi! Tem cifram verjamejo samo še nepismeni (primer abraham5, alibaba40, pinko, in podobni).