Slovenija
19925 ogledov

Odločitev je padla: Sproščanja ukrepov še ne bo

vlada brdo beović seja Vlada RS
Na seji vlade ministri o morebitnih zaostritvah ali omilitvah ukrepov.

Kot smo že poročali, se je zdravstveni minister Tomaž Gantar pred sejo vlade zavzemal za dodatne ukrepe tudi na gospodarskem področju, sproščanje ukrepov je še včeraj ostro zavračal. Svoje zahteve naj bi celo pogojeval z morebitnim odstopom. Gospodarski minister Zdravko Počivalšek pa je dodatnim omejitvam v gospodarstvu močno nasprotoval, dejal je, da predlaga korenito spremembo strategije in podpira zahteve gospodarstva. Počivalška je podprla tudi NSi. Vodja strokovne skupine Bojana Beović pa je dejala, da ni potrebno uvajanje nobenih novih ukrepov, pač pa striktno upoštevanje že obstoječih

vlada brdo beović seja Slovenija Razkol v vladi zaradi epidemije

Če je še včeraj izgledalo, kot da sta ministra vsak na svojem bregu, se je danes očitno njuno mnenje nekoliko omililo, saj naj bi vendarle našla dialog. 

Gantar in Počivalšek naj bi dorekla, kateri ukrepi so nepotrebni

Novinarji 24 UR poročajo, da sta se oba ministra strinjala, da je omejitev gibanja na občine "nepotreben ukrep", strinjala naj bi se tudi, da bi ob upoštevanju strogih ukrepov lahko nekateri obrtniki ponovno začeli obratovati. Oba naj bi bila naklonjena ponovni vzpostavitvi javnega potniškega prometa. Gantar naj bi kot največjo težavo v gospodarstvu izpostavil dejstvo, da večina ljudi, ki bi lahko delalo od doma, še vedno hodi v službo. 

V soboto bodo skušali preučiti možnosti za sprostitev

Po informacijah TV Slovenije pa na seji vlade ne bi bila sprejeta še nobena sprostitev. V soboto naj bi bil sklican posvet s predstavniki gospodarstva, kjer bodo usklajevani in usklajeni ukrepi za omilitev oz. sprostitev. To je potrdil tudi vladni govorec.

"Vlada je zelo podrobno tehtala in ocenjevala epidemiološke razmere. Posebej se je posvetila razlikam po posameznih statističnih regijah. Po razpravi je bila sprejeta odločitev, da se v soboto skličeta dva posveta. Prvi bo z direktorji vseh bolnišnic, inštitutov in zdravstvenih domov, v nadaljevanju pa še z vsemi združenji delodajalcev. Tako bomo v soboto glede na razmere poskušali preučiti možnosti za sprostitev po posameznih segmentih. Če bo do tega prišlo, bo vlada takoj za tem odločala o morebitnih sprostitvah, za zdaj pa ni mogoče razmišljati, v katero smer bo to šlo," je vladni govorec Jelko Kacin za TV Slovenija povzel sklepe, ki so jih ministri sprejeli na današnji seji vlade na Brdu pri Kranju. 

"Treba je pogledati trend. Če se bo nakazala možnost, se pričakuje, da bodo na zdravstveni in gospodarski strani napori, da se kompromis doseže," je dodal.

Testiranje na covid-19 HITRI TESTI Gorenjska Obvezno hitro testiranje dodatno obremenjuje zdravstvene delavce

Policijska ura ostaja, prav tako ukrep glede prehajanja občin

Glede ostre debate med zdravstvenim in gospodarskim ministrom o smiselnosti odpiranja gospodarstva pa je Kacin dejal, da je treba ugotoviti, kakšne so še kapacitete bolnišnic, da bodo lahko še delovale, na drugi strani pa kakšne dodatne zahteve lahko delodajalci izpolnijo, da bi posamezni sproščeni segmenti delovali varno in ne bi pripomogli k širjenju virusa.

Tudi ukrepi glede prehajanja občin in policijske ure se ne spreminjajo. "Razlike med posameznimi regijami so zelo velike. V tem trenutku so štiri najboljše regije, ki imajo incidenco med 700 in 800. Vlada bo ocenjevala, ali so trendi tako dobri, da se lahko še kaj sprosti," je o morebitnem ukinjanju prepovedi prehanja meja občin še povedal Kacin.

Koga bodo podprli poslanci DeSUS-a?

Novinar Planet TV Mirko Mayer pa je na svojem Twitter profilu zapisal, da naj bi Gantar jutri "po vsej verjetnosti odstopil", poleg tega naj bi Karl Erjavec predlagal izstop iz vlade, a ga po Mayerjevih navedbah ob tem čaka ultimat, saj naj bi štirje poslanci v tem primeru izstopili iz stranke.

Nekoliko drugače poroča 24 UR - po njihovih informacijah naj bi poslanci stranke DeSUS v vsakem primeru podprli svojega predsednika. V ponedeljek naj bi v DeSUS-u sklicali izvršni odbor in svet stranke, če bi se odločili za izstop iz koalicije, bi po njihovih navedbah sledil odstop tako zdravstvenega kot kmetijskega ministra. 

Tomaž Gantar Zaostrovanje Slovenija Gantar: "Če bom ocenil, da imam zvezane roke, bom odstopil"

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • alibaba40 20:56 09.december 2020.

    tale prozorni gantar ne sme odstopiti, potrebno ga je nagnati in kazensko ovaditi za vso škodo v zdravstvu. minister odgovarja za svoj resor in ne more to pripisovati vladi in se izmikati odgovornosti. največji škodljivec v zgodovini sloveniji zraven svojega novega šefa.

  • abraham5 20:38 09.december 2020.

    odlična novica

  • Žvižgač 20:25 09.december 2020.

    Potem izgleda, da ni k spovedi ne bo mogoče? Bo moral tudi vsemogočni narediti kakšno naduro po sprostitvi ukrepov, da jih bo vseh grehov odvezal, ker ti so se jih nabrali v času korone,