Slovenija
47 ogledov

Vlada danes znova za interventni zakon

Seja vlade Anže Petkovšek
Predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, Borut Pahor je danes skupaj z vlado poslance pozval, naj vendarle sprejmejo interventni zakon, ki ga je pripravila vlada, oz. naj predlagajo manjše popravke, če menijo, da je to pogoj za sprejem zakona. Hkrati naj obravnavajo tudi zakon o javnih financah, ki ga je vlada že poslala v DZ.

Premier Borut Pahor je v sredo pojasnil, da strma rast obrestnih mer na državne obveznice Italije vpliva tudi na Slovenijo. Po njegovih besedah je pri nas ta pribitek prvič postal opaznejši po padcu pokojninske reforme, drugič pa ob nesprejetju interventnega zakona. Ta zakon bi omogočil konsolidacijo javnih financ z začetkom prihodnjega leta, je prepričan premier. Zato z njegovim sprejemom ne želi čakati nove vlade, saj bi ga morala po njegovih besedah tudi ta izvesti slej ko prej.

Gantar predlagal omiljeno različico

Zadnje odločitve v zvezi s prizadevanjem za uvrstitev interventnega zakona na izredno sejo državnega zbora (DZ) pa bo na današnji novinarski konferenci predstavil tudi Pavel Gantar. Gantar je sicer v zadnjih dneh predlagal nekoliko omiljen predlog vladnega zakona. Slednjega zaradi odločitve kolegija predsednika DZ, da se ne obravnava po nujnem postopku, DZ sploh ni obravnaval. Gantar iz tega besedila predlaga črtanje predvidene zamrznitve napredovanj v višji plačni razred ali naziv. Dopušča pa tudi možnost delnega usklajevanja pokojnin in drugih nadomestil ter prejemkov.

Gantar je stranke pozval, naj mu do srede sporočijo, ali bi se zavezale, da ob zdajšnjem sprejemu interventnega zakona v prihodnjem letu ne bi enostransko posegali v plače javnih uslužbencev. Večina parlamentarnih strank je zakon pripravljena podpreti ob soglasju socialnih partnerjev. A sindikati o Gantarjevem predlogu niso enotni.

Komentarjev 1
  • graff 14:48 10.november 2011.

    Tak zakon, ki ga zagovarja Pahorjeva SD (skrajna desnica) je nezakonit in PROTIUSTVEN. Dogaja se naprimer, da zaradi potreb dela, po kariernem sistemu, zaposleni napreduje na drugo, odgovornejše in zahtevnejše delovno mesto, za katerega se poleg pridobljenih izkušenj, ...prikaži več znanja zahteva tudi visoka izobrazba, a s plačo ostaja na delovnem mestu s srednjo izobrazbo. Kje najdemo take primere, največ v Carini, Policiji in še kod, med tem ko tega ne spoštujejo v zdravstvu, sodstvu, visokošolstvu, univerzi, ministrstvu za finance , agencijah, direktoratihb in drugod.. Se pravi na ramenih določenih skupin ljudi, bi izbranci s pomočjo Pahorja, brez sramu kršili doslej veljavne predpise, bogateli in kot njihov (fuhrer) živeli na veliki nogi . Moje osebno priporočilo sindikatoma carine in policije je, ne pustite se poniževati, zasramovati Pahorjevemu bolanemu in zblodelemu tropu