Slovenija
24 ogledov

Vlada: do četrtka načrt pomoči

poplave Borut Pahor Žurnal24 main
Premier Pahor: večji del nevarnosti povezan z naravno nesrečo že mimo, a ne povsem. Do četrtka načrt reševanja razmer.

Ministrice in ministri bodo do četrtka pripravili poročila in predloge, kako se lotiti sanacije po naravni nesreči. Premier Borut Pahor je v stiku z župani prizadetih občin, med glavnimi nalogami pa je, da čim prej sanirajo ceste.

Koliko denarja bo vlada namenila za pomoč, tako še ni znano, kot je povedala generalna sekretarka vlade Helena Kamnar, je v proračunski rezervi za okrog 18 milijonov evrov, dodatna sredstva pa bi lahko zagotovili s prerazporeditvami sredstev v proračunu.

Vreme bo naklonjeno sanaciji
Miran Bogataj
, poveljnik civilne zaščite, pravi, da se stanje na terenu stabilizira. "Vremenske napovedi do sobote so ugodne," pravi. Večino nujnih ukrepov naj bi tako izvedli že v tem tednu. Koliko škode je nastalo, še ni ocenjeno.

Na območjih, kjer so se vodotoki umaknili v struge, to je na severnem Primorskem, Notranjskem, v Vipavski dolini, delu Gorenjske in Celjske kotline, že poteka čiščenje objektov in prometnic.

Bogataj pričakuje, da delodajalci ne bodo delali težav pri dovoljevanju zaposlenim, ki so prostovoljni gasilci, da sodelujejo pri odpravljanju posledic.

Samo včeraj je v Posavju pomagalo več kot tisoč ljudi, skupaj pa je bilo po Sloveniji na terenu okrog 6000 ljudi, od tega največ prostovoljnih gasilcev, ki se jim je še posebej zahvalil.

Premier Pahor je zaradi dogodkov odpovedal pot na generalno skupščino Združenih narodov v New Yorku, kamor je že odpotoval predsednik republike Danilo Türk.

Ljubljana pod vodo
Pahor je napovedal, da se bo osebno posvetil temu, da se bodo uredili zadrževalniki vode tudi v Ljubljani. "Če jih ne bomo postavili, se utegne taka ali podobna nesreča ponoviti," pravi Pahor. V prihodnjih dneh bo zato obiskal ministra za okolje Roka Žarnića, da se pogovorita o tem.

Pomoč tudi za podjetja
Ministrica za gospodarstvo Darja Radić se bo osredotočila na podjetja, ki jim je naravna nesreča povzročila ogromno škode. Finančni minister Franci Križanič pa bo vsem zavarovalnicam poslal pismo, naj čim prej izplačajo škodo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.