Slovenija
26 ogledov

Vlada je Bulčevi krila stroške, Bratuškovi ne

Alenka Bratušek EPA
Alenka Bratušek, ki pri kandidaturi za komisarko v Evropski komisiji ni imela podpore slovenske vlade, za razliko od Violete Bulc, za Bruselj ni dobila niti potnega naloga.

Slovenska vlada je finančno podprla kandidatko za komisarko Violeto Bulc, medtem ko Alenke Bratušek, ki je prav tako kandidirala za slovensko komisarko, ni. "Vlada RS ni financirala nobenih stroškov Alenke Bratušek, tudi tistih za spoznavni sestanek s predsednikom Evropske komisije ne," pravijo v Zaab.

"Ministrica Violeta Bulc je v Bruselj odpotovala 13. oktobra kot kandidatka Republike Slovenije za mesto komisarke v Evropski komisije. Glede na to bo stroške letalske karte Ljubljana - Bruselj in stroške bivanja v Bruslju do 15. oktobra pokrila Vlada RS," so sporočili z vlade.

Na vprašanje, ali vlada Alenke Bratušek ni prepoznala kot slovenske komisarske kandidatke, ki bi bila prav tako upravičena do kritja stroškov, na vladi odgovarjajo: "Alenka Bratušek je veljala za kandidatko za evropsko komisarko iz Slovenije vse do trenutka njenega odstopa, to je 9. oktobra 2014. Vlada RS pod vodstvom dr. Mira Cerarja je nato 10. 10. 2014 imenovala novo kandidatko iz Slovenije, Violeto Bulc." Glede tega, zakaj vlada ni Bratuškovi krila stroškov, ki so nastali pri spoznavnem sestanku z Junkerjem, kot jih je krila Bulčevi, pa: "Interpretacije odločitev prejšnje vlade glede financiranja priprav Alenke Bratušek ta vlada ne more podati." 

Kot je znano, je listo treh kandidatov iz katere je Jean-Cloude Juncker izbral Alenko Bratušek v Bruselj poslala vlada v odhodu, ki jo je vodila Alenka Bratušek. Kot pravijo v Zaab, dogovora glede financiranja Bratuškove v prejšnji vladi ni bilo. Nova vlada Mira Cerarja je v parlamentu prisegla 17. septembra.

Od sprejetja kandidature stroške krije komisija

"Od trenutka, ko je ministrica Violeta Bulc postala uradna komisarska kandidatka prihodnjega predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja, to je 15. oktobra 2014, nadaljnje stroške priprav do dokončne potrditve Komisije plača Evropska komisija," pojasnjujejo na vladi.

"Glede na to, da morajo kandidati za evropske komisarje v času priprav na zaslišanja v EP in med samimi zaslišanji večino časa preživeti v Bruslju, Luxembourgu in/ali Strasbourgu, kjer imajo pripravljalna srečanja,  so upravičeni do mesečnega nadomestila v višini 6.500 evrov bruto," pojasnjujejo na Evropski komisiji. "Do tega zneska so upravičeni samo v primeru, ko ne prejemajo nikakršnega drugega plačila," dodajajo.  Kot so sporočili iz vlade, je Violeta Bulc v času priprav koristila dopust, na vprašanje, ali se je odpovedala ministrski plači, niso odgovorili.

Plačan dopust je v času priprav koristila tudi Alenka Bratušek. Na Zaab pravijo, da je Bratuškova stroške priprav krila sama ter da se še ni odločila, ali bo od Evropske komisije zahtevala povrnitev.

Komentarjev 5
  • dragec 12:29 23.oktober 2014.

    Kura ti je mama

  • KLOBO 11:43 23.oktober 2014.

    Če bi ocenjevali, kakšno škodo je Kura napravila SLO, bi ji morali zaplenit vse njeno premoženje, in jo nagnat v izgnanstvo , nekam v braziljske pragozdove, da jo živ hudič ne bi več našel !!

  • Igor Đukanović 11:03 23.oktober 2014.

    Asocira me na film Highlander ("there can be only one"). Dve liberalni stranki (in njuna voditelja) se borita neizprosno na življenje in smrt.