Slovenija
1436 ogledov

Vlada je zamrznila proračun zaradi zvišanja socialne pomoči

Denar
Vlada je zamrznila proračun zaradi zvišanja socialne pomoči, zdaj ima 30 dni časa, da poišče prihranke, sicer mora v 15 dneh v državni zbor poslati rebalans proračuna.

Vlada je na današnji seji določila, da se začasno zadrži izvrševanje izdatkov državnega proračuna za leto 2018 tako, da predlagatelji finančnih načrtov lahko prevzemajo samo obveznosti, za katere je obveznost financiranja iz državnega proračuna izrecno določena v zakonu. Za vse nove obveznosti oziroma nakupe je tako potrebno soglasje finančnega ministrstva.

Vlada ima zdaj 30 dni časa, da najde prihranke za financiranje zvišanja denarne socialne pomoči, sicer mora v nadaljnih 15 dneh v državni zbor poslati rebalans proračuna. Poleg sredstev za socialno pomoč pa so se po besedah finančne ministrice Mateje Vraničar Erman pokazale tudi potrebe po dodatnem zagotavljanju sredstev tudi za nekatera druga izplačila na področju socialne varnosti ter za izvajanje šolskega sistema.

Finančna ministrica sicer pričakuje, da rebalans ne bo potreben in da bodo s skupnimi napori vseh resorjev lahko zagotovili ponovno uravnoteženje državnega proračuna in bo mogoče po tej začasni zaustavitvi proračun izvrševati normalno naprej.

Ob uvedbi sprememb na področju socialnih transferjev, ki naj bi po ocenah ob uvedbi letos stali dodatnih 60 milijonov, nato pa še 100 milijonov letno, je finančno ministrstvo že iskalo sredstva "na čim bolj mehak način", a kot so ugotavljali, odziva, ki bi si ga želeli, ni bilo. Prednostno so želeli sicer upoštevati zgornjo mejo izdatkov, kot je določena v Okviru za pripravo proračunov sektorja država 2018-2020. Cilj tako ostaja nominalni presežek v višini 0,4 odstotka BDP in čim manjše poslabšanje strukturnega salda državnega proračuna.

V času zadržanja izvrševanja proračuna se bodo že prevzete obveznosti plačevale normalno, kot tudi vsa plačila, ki imajo podlago v zakonih. Prav tako bo nemoteno teklo izvrševanje proračuna na področju črpanja evropskih sredstev in namenskih sredstev, ki so pomembna predvsem za izvajanje investicij.


slovenija 27.03.2012 denar, bankovci, Evro, finance, foto: Bostjan Tacol Slovenija Bi višjo pomoč? Ministrstvo: Odločitev je vaša, ker se vam pomoč lahko tudi ukine
Komentarjev 5
 • maresem 16:26 14.junij 2018.

  Levičarski mafiji že zdaj vse polzi iz rok, kaj še bo.

 • Pepe007 15:22 14.junij 2018.

  Volitve so mimo in ni povsem nujno, da se predvolilna kampanja (kar je bilo to zvišanje socialne pomoči) plača v celoti, tudi če je to del proračuna. Se bo s tem pač ukvarjala naslednja vlada ko bo, če bo.

 • Avatar čavez
  čavez 14:49 14.junij 2018.

  Zaradi Mesecevih 100€ sociale bo država bankrotirala.