Slovenija
16330 ogledov

Bi višjo pomoč? Ministrstvo: Odločitev je vaša, ker se vam pomoč lahko tudi ukine

Denar Profimedias
Z naslednjim mesecem se spreminja izračun in višina cenzusa za socialno pomoč in varstveni dodatek, a le če zanj zaprosite. Bi bila možna avtomatizacija? Ministrstvo: Odločitev je vaša, ker se vam pomoč lahko tudi ukine ...

Od 1. junija bodo višji zneski denarnih socialnih pomoči in varstvenih dodatkov, a vsi, ki bodo želeli povišico oziroma bodo po novem do socialnega transferja dodatno upravičeni, bodo morali za to zaprositi. Tisti, ki še ne prejemajo socialne pomoči ali varstvenega dodatka, morajo vloge oddati še maja, da bodo dobili denar nakazan s 1. junijem, tisti, ki transferje že dobivajo, pa najkasneje do konca julija.

Od 1. junija do konca leta bo denarna socialna pomoč za samske in pare brez otrok znašala 385,05 evra, kar pomeni, da bo višja za 88 evrov. Od 1. januarja 2019 pa se bo znižala na 331,26 evra.  Do polletne povišice je prišlo, ker so poslanci izglasovali  le del predloga Levice,  med tem ko so zavrnili predlog, da se z januarjem minimalni dohodek zviša na 442 evrov na mesec. Od leta 2019 pa je tako obveljal predlog vlade.

Pogoji za pridobitev transferjev ostajajo enaki, kot so bili doslej, spreminja se le meja za upravičenost, kar pomeni, da bo število prejemnikov denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka, ki je namenjen upokojencem, zelo verjetno naraslo.

Minimalni osnovni dohodek za samsko osebo je po novem tako določen pri 385 evrov, za par brez otrok 604 evre, enostarševsko družino z enim otrokom 681 evrov, enostarševsko družino z dvema otrokoma 978 evrov ... Za varstveni dodatek, namenjen upokojencem, pa bo po novem cenzus za samske osebe znašal 566 evrov, pri tem ne gre pozabiti tudi na dolžnost preživljanja polnoletnih otrok. Vsi, ki zaslužijo manj od omenjenih zneskov, lahko zaprosijo za pokritje razlike.

Denarno socialno pomoč, ki naj bi preprečevala najhujšo revščino, trenutno prejema nekaj več kot 50 tisoč posameznikov. Varstveni dodatek pa nekaj več kot 15 tisoč posameznikov.

Zaradi neobveščenosti brez dodatnih sredstev?

Na birokratsko zanko ponovnega vlaganja vlog, ki neobveščene lahko prikrajša za del sredstev, smo opozarjali že pred dvema letoma, ko so morali ob izrednem dvigu socialne pomoči, prejemniki prav tako vnovič vlagati vloge. “V navedenih organizacijah smo zaskrbljeni, da zaradi te odločitve ljudje nujno potrebnih sredstev, čeprav so do dviga upravičeni, ne bodo deležni,” so skrb v javnem pismu naslovljenem na ministrstvo včeraj ponovile tudi vse večje humanitarne organizacije - Rdeči križ, zveza prijateljev Mladine, Slovenska filantropija, Petka za nasmeh, Adra in nacionalni forum humanitarnih organizacij.

Ministrstvo: Odločitev je vaša, ker se vam pomoč lahko tudi ukine

Zakon bi res lahko določil, da morajo centri za socialno delo nove odločbe izdati po uradni dolžnosti, priznavajo na ministrstvu za delo. A pri tem nekoliko zastraševalo izpostavljajo, da je lahko posledica ponovne preverbe tudi, da stranka do pravice ni več upravičena, zato je odločitev o zahtevi po ponovnem izračunu prepuščena stranki sami.

Denarna socialna pomoč je namreč odvisna od višine dohodkov (iz zadnjih treh mesecev pred mesecem vložitve vloge, zato pri ponovnem izračunu pride do zajema podatkov o dohodkih za novo obdobje), števila družinskih članov, premoženja, prihrankov ter zagotovljene oskrbe in morebitnega obstoja krivdnega razloga, na primer neprijavljenost pri Zavodu RS za zaposlovanje, prestajanje zaporne kazni ...

Podobno, opozarja ministrstvo, velja tudi za varstveni dodatek.

Za centre za socialno delo sprememba prinaša nadure na nadure

Večina upravičencev do denarne socialne pomoči oziroma varstvenega dodatka bo po mnenju ministrstva za preračun zaprosila maja, junija in julija, kar predstavlja večjo obremenitev za centre za socialno del in zato, kot priznavajo, lahko pride do zamika pri odločanju o vlogah. Sredstva bo država tako nakazovala za nazaj.

Še z dodatnimi nadurnimi urami pa naj bi zaposleni na centrih tako reševali že zdajšnjo gnečo, ki jo je povzročila sprememba, da so od začetka leta do otroških dodatkov upravičene tudi družine, ki so v sedmem in osmem dohodkovnem razredu. Pri čemer nekateri centri o vseh otroških dodatkih in subvencijah za vrtec, po naših podatkih, še niso uspeli odločiti.

Na ministrstvo za delo sicer upajo, da bi večje zamude pri odločanju lahko preprečil trimesečni rok, ki določa, da tisti, ki še niso upravičeni do denarne socialne pomoči oziroma varstvenega dodatka, lahko vlogo vložijo že v maju. Če že imate veljavno odločbo o denarni socialni pomoči oziroma varstvenem dodatku, pa je potrebno za uveljavljanje višjega zneska denarne socialne pomoči oziroma varstvenega dodatka najkasneje do konca julija.

Ženska se utaplja pod goro fasciklov, fascikli Slovenija Izredno stanje na centrih za socialno delo

Od kod bodo prišla sredstva? Zaenkrat še nihče ne ve.

Ministrstvo za delo je na podlagi dviga osnovnega zneska minimalnega dohodka in razširitve kroga upravičencev ocenilo, da bi bile skupne letne finančne posledice okoli 100 milijonov evrov. Ker pa višji znesek velja le do konca leta, naj bi letos porabili 60 milijonov.

V kolikšni meri bo država dodatne izdatke lahko pokrila z zmanjšanjem izdatkov na drugih postavkah oziroma ali bo zato potreben rebalans, še ni jasno.

“Ministrstvo za finance je že začelo z aktivnostmi za vse resorje, s katerimi bi sredstva zagotovili na čim bolj mehak način, vendar za enkrat odziva, ki bi si ga želeli, ni. V tem trenutku zato preučujemo, koliko sredstev bi lahko zagotovili z razporeditvami v skladu s pooblastili, ki jih ima vlada in analiziramo možnosti, ki so na razpolago za nadaljnje ukrepanje,” pojasnjujejo na finančnem ministrstvu, pri čemer dodajajo, da bodo vsekakor prednostno upoštevali zgornjo mejo izdatkov, kot je določena v Okviru za pripravo proračunov sektorja država 2018-2020.

Cilj tako ostaja nominalni presežek v višini 0,4 odstotka BDP in čim manjše poslabšanje strukturnega salda državnega proračuna.

Z višjo denarno socialno pomočjo se spreminja tudi višina posmrtnine, in sicer s sedanjih 297 evrov na 385 evrov, in višina pogrebnine s 595 evrov na 770 evrov.  S 1. junijem pa se razširja tudi krog upravičencev do pogrebnine in posmrtnine na brate ali sestre, nečake ali nečakinje, vnuke ali vnukinje pokojne osebe.

Komentarjev 10
  • RitaMason 21:20 09.avgust 2018.

    Nabídka půjčky platí dnes a dostaneme si půjčku mezi následujícími 24 hodinami a pošlete nám e-mail nyní přes (worldbestloans@gmail.com)

  • izRODEk 01:06 25.maj 2018.

    Anja Kopač Mrak in SD - SOCIALNI DEMOKRATI v vsem svojem sijaju: tudi, če vsi revni pocrkajo - da bo le vse po birokratskih pravilih. Ti "ljudje" iz SD-ja so psihopati. LJUDJE, VOLITE KOGARKOLI!!! SAMO SD-ja NE! SD je zlo ...prikaži več slovenske družbe! PS: ANJA KOPAČ MRAK je na ministrstvu za delo že vse od leta 2008. 2008-2018 - NAJ SE NIKOLI VEČ NE PONOVI!

  • srecnii 21:24 24.maj 2018.

    Narobe svet, poviršat bi jo moral tisti ki so hudo bolani in potrebujejo tujo pomoč. Tisti zdravi, ki živijo pri nekom bi moral prepolovit socialno pomoč. Tako pa danes dobi nekdo ki živi pri starših BO PO NOVEM dobival polno ...prikaži več socialno pomoč, nekdo bolan pa niti socialne ne dobi.

Sorodne novice