Slovenija
3943 ogledov

Socialna pomoč bo višja

Denar
Poslancem o zakonu, ki se nanaša na zviševanje socialne pomoči, ne bo treba ponovno glasovati.

Državni svetniki so zavrnili predlog, da državni zbor ponovno glasuje o spremembi zakona o socialno varstvenih prejemkih, s katero se zvišuje višina socialne pomoči. Za veto zakona je glasovalo 12 poslancev, proti jih je bilo 15. Glasovanje je bilo v nasprotju s predlogom enajstih svetnikov, ki so predlagali razpravo o vetu, javno.

Denar Veto Slovenija Bodo svetniki preprečili dvig socialne pomoči?

Če bi poslanci izglasovali veto, bi moral DZ o predlogu novele odločati ponovno, za potrditev pa bi bilo potrebnih 46 glasov.

Po vladnem predlogu novele bi se znesek minimalnega dohodka oz. denarne socialne pomoči z junijem zvišal z veljavnih 297 na 331 evrov. Levica pa je v DZ uspela z dopolnilom k vladnemu predlogu novele, po katerem bi znesek od začetka junija do konca leta znašal 385 evrov. V Levici so tako že pred uradnim sklicem seje DS pozvali k ohranitvi novele.

Za novelo je glasovalo 22 poslancev, proti jih je bilo 17. Za je glasovalo 22 poslancev SMC, 5 poslancev Desusa, 5 poslancev Levice, ki je dvig predlagala, in Matjaž Hanžek. Proti je bilo 17 poslancev SDS, 3 poslanci NSi ter Zvonko Lah in Andrej Čuš. Poslanci SD niso glasovali.

"Gre za zelo odgovorno odločitev, zakon namreč pošiljamo nazaj, ko v DZ bojkotirajo drug drugega," je v razpravi opozorila svetnica Lidija Jerkič. Zaradi obstrukcije poslancev z izjemo poslancev SMC in Levice, so namreč sklicane izredne seje odpadle. Do zvišanja socialnih pomoči v primeru veta svetnikov, tako pred volitvami ne bi prišlo.

državni zbor Obstrukcija Slovenija Izredna seja DZ odpadla, poslanci niso sprejeli dnevnega reda

Če bi višina izplačanih pomoči ostala ista, bi bilo potrebno za lestos zagotoviti še 40 milijonov evrov, z dvigom denarne socialne pomoči je po izračunih ministrstva potrebnih še skoraj 60 milijonov, so opozorili na ministrstvu za finance. Zaradi socialne pomoči v znesku 385 evrov za zadnjih sedem mesecev leta je potrebno dodatnih 45,2 milijona.

 

 

 

Komentarjev 9
  • erikkk 11:47 25.maj 2018.

    ampak ministrstvo meštra z temi socijalnimi ki bi morale bit izplačane že v Juniju pa se zgovarjajo da je vlog preveč. Po zakonu bi morala bit prva višja izplačila že Junija. Zdaj pa vsem ki dajo za to povišanje vlogo ...prikaži večgo pred koncem Maja zavračajo in jih nagovarjajo da naj jo prinesejo po prvem Juniju, potem takem povišanega denarja Junija še ne bo čeprav bi moral bit. lep primer izogibanja izplačil....

  • Avatar jezeran
    jezeran 07:14 26.april 2018.

    Vse za volitve, tudi dati miljone, čeprav jih ni, bo že naslednja vlada poštimala, če bo lahko

  • Jožef Koprivnikar 18:47 25.april 2018.

    In tega bodo najbolj veseli tistii ki otrok ne pošiljajo v šolo, ljudje brez izobrazbe ter se ogibajo zaposlitve, sicer deležni brezplačnih vrtcev in prehrane, zaposlene pa bo sram sprejemati pomoč