Slovenija
1473 ogledov

Izredna seja DZ odpadla, poslanci niso sprejeli dnevnega reda

državni zbor Anže Petkovšek
Bo seja DZ na kateri naj bi odločali o 14 zakonih, padla v vodo?

Ob 16. 30 se je začela 61., izredna seja DZ, ki sta jo zahtevala SMC in Levica. Končala se je po nekaj minutah, saj je večina poslancev glasovala proti sprejetju dnevnega reda. Od prisotnih 79 poslancev, jih je 44 glasovalo proti sprejetju dnevnega reda, predsednik DZ Milan Brglez pa je nato sejo zaključil. Poslanci so se proti dnevnemu redu večinsko izrekli, ker nasprotujejo sprejemanju zakonov tik pred parlamentarnimi volitvami oziroma takemu načinu zbiranja volilnih točk. 

Poslanci naj bi sicer na današnji seji odločali o 14 poslanskih predlogih, ki so jih vložili poslanci SMC (10) in poslanci Levice ter Desusa (vsak po 2).

SD in DeSUS jasna

Državni zbor bi zaradi obstrukcije poslancev SD, DeSUS, SDS in NSi na sejah matičnih odborov, danes lahko obravnaval le šest zakonskih predlogov.  Na parlamentarnih odborih, ki bi morali pripraviti zakone za obravnavo, so poslanci z obstrukcijo preprečili obravnavo osmih zakonskih predlogov.

Dodeljevanje pomoči po starem zakonu

Tako ne bo obravnave novele zakona o voznikih, ki bi gasilcem z izpitom kategorije B omogočila, da vozijo tudi gasilska vozila, novele, ki bi vojnim veteranom in žrtvam nasilja omogočila zdravljenje v zdraviliščih, novele zakona glede pravic iz javnih sredstev, s katero bi pri odločanju o socialni pomoči izvzeli otroški dodatek ter novele zakona o nalezljivih boleznih, s katero naj bi z omejitvami vpisa otrok, ki niso cepljeni v vrtec, povišali precepljenost.

Odločali bi lahko o šestih zakonih

Pogoje za obravnavo pa izpolnjujejo: novela zakona o enakih možnostih žensk in moških, spremembe zakona o premostitvenem zavarovanju poklicnih in vrhunskih športnikov, zakon o zagotavljanju sredstev za nekatere nujne programe RS v kulturi, zakon o uresničevanju kolektivnih kulturnih pravic narodnih skupnostih pripadnikov narodov nekdanje SFRJ v Sloveniji, zakon o dodatku k pokojnini za delo in izjemne dosežke na področju kulture in raziskovalno-razvojne dejavnosti ter zakon o usmerjanju otrok s posebnimi potrebami.

 

 

 

 

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 13:09 24.april 2018.

    To je politični terorizem koalicije zoper državljane ! Gre za sprejemanje zakonov ,katerih realizacijo bo bremenila naslednjo vlado .