Slovenija
3887 ogledov

Vladna kadrovska metla spet pometa po energetiki: Odletel še en direktor

Martin Novšak Saša Despot
Nadzorni svet Gen Energije je danes z mesta generalnega direktorja družbe odpoklical Martina Novšaka, poroča več medijev, ki se sklicujejo na neuradne informacije. Novšaka naj bi zamenjal Blaž Košorok, zdaj državni sekretar na infrastrukturnem ministrstvu.

Novšaka so predstavniki vladajoče koalicije zamenjali brez utemeljitve. Do imenovanja njegovega naslednika bo Gen Energijo, ki upravlja polovico Nuklearne elektrarne Krško, začasno vodila finančnica Gordana Radanovič.

Novšaka naj bi sicer nato zamenjal Košorok, nekdanji generalni direktor Holdinga Slovenske elektrarne (HSE), ki prihaja iz vrst SDS.

Kot poroča Necenzurirano, ima Košorok pri naskoku na položaj generalnega direktorja Gen Energije podporo predsednika vlade Janeza Janše in Roka Snežiča, od zamenjave oblasti leta 2020 enega najvplivnejših ljudi v SDS, ki se vpleta tudi v kadrovanje v državnih družbah.

S Košorokovim imenovanjem bi Janšev najožji krog tako po navedbah portala dobil neposredni nadzor nad ključnim delom slovenske energetike. Gen Energija namreč pripravlja projekt drugega bloka krške nuklearke, ki bi bil z naskokom najdražja slovenska infrastrukturna naložba v tem stoletju.

Blaž Košorok | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Po informacijah portala je potiskanje Košoroka na vrh Gen Energije sprožilo val nasprotovanja znotraj vladajoče stranke in lokalnega okolja v Posavju. Prav nasprotovanje Košorokovemu imenovanju naj bi bil razlog, da je pred dnevi s položaja predsednika nadzornega sveta Gen Energije odstopil Cvetko Sršen, nekdanji kandidat SDS za župana Krškega in prvi mož Telekoma Slovenije. Zamenjala ga je Ksenija Flegar, imenovana v kvoti stranke Konkretno Zdravka Počivalška.

V nadzornem svetu Gen Energije so kot predstavniki države še Jure Soklič, Patricia Čular, Veljko Flis in Gaber Kontelj, zadnja dva sta bila po pisanju portala ePosavje imenovana konec januarja.

Soklič je, kot navaja Necenzurirano, izbira ministra za infrastrukturo Jerneja Vrtovca (NSi), Čularjeva pa kader ministra za okolje Andreja Vizjaka, vrsto let najvplivnejšega moža v posavski energetiki. Tudi Vizjak naj bi Košorokovemu imenovanju nasprotoval, enako kot evropski poslanec SLS Franc Bogovič, sicer nekdanji župan Krškega.

Prav tako zamenjavi na čelu Gen Energije ni naklonjen predsednik uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH) Janez Žlak, ki naj bi med nadzornike Gen Energije pripeljal Flisa, nasprotovali pa naj bi ji tudi vsi trije predstavniki zaposlenih, še piše portal.

Novšak je sicer od 1. avgusta 2005 vodil družbo Eles Gen, ki je maja 2006 z izdvojitvijo Elesa postala Gen Energija. Julija lani je nastopil nov štiriletni mandat.

 
Komentarjev 21
  • MK 21:20 23.februar 2022.

    PRAVILNO. MENJAJ TE UMAZANE KOMUNAJZERJE, KI ŽE 30 LET SERJEJO PO NAŠI DOMOVINI IN SI POLNIJO ŽEPE

  • Pišmevuh 20:57 23.februar 2022.

    Janša sestavlja Golobu vladno ekipo. Vesel bo dan, ko Janše ne bo več v vladi.

  • jakec1575 20:41 23.februar 2022.

    metuljcek je ze hse spravil na kant. kjerkoli se pojavi ta sds kader je minus. hse 400 mio minusa, Gen in Geni v plusu. in pol jashari govori, da levati samo delijo in dane znajo proizvajat. kaj pa je on ...prikaži več proizvedel?? 10 mrd dolga.