Slovenija
25 ogledov

Vlada lahko samovoljno zniža plače

stavka Boštjan Tacol
Javni sektor. Ker je plačna lestvica priloga zakona, bi vlada plače lahko znižala brez soglasja sindikatov, a bi tvegala proteste in stavko.

"Pričakujemo, da se bo ta predlog umaknil z mize," je namero, da se masa plač v javnem sektorju v prihodnjem letu zmanjša za pet odstotkov, komentiral predsednik Sindikata policistov Slovenije Zoran Petrovič. Da za nižanje plač vlada nima nobenega argumenta, je ocenil tudi predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj in dodal, da je argument le to, da se je vladi ponesrečil zakon o davku na 
nepremičnine.

Zdaj velja uravnilovka

Včeraj sta se z ministrom za notranje zadeve Gregorjem Virantom sestala policijski sindikat in sindikat zdravnikov Fides ter se pogovarjala o fleksibilizaciji plačnega sistema in o tem, kako bi lahko različni poklici znotraj njega dosegli pravičnejše vrednotenje dela glede na obremenjenost. "Zdaj velja uravnilovka," je izpostavil Petrovič in dodal, da nista omogočena ne napredovanje v času ne napredovanje tistih, ki dobro delajo. Štrukelj je dodal, da postaja situacija že paradoksalna – zaradi krivdnih razlogov bi lahko tiste, ki ne delajo dobro, odpuščali že zdaj, zaradi dodatnih namer o posegih v maso plač pa se sesuva tudi Virantova napoved, da bo omogočeno nagrajevanje uspešnejših. Uradne podatke o tem, koliko zaposlenih v javnem sektorju so po Virantovi napovedi, da bodo odpuščali tiste, ki slabo delajo, že odpustili ter kako gre predstojnikom z nagrajevanjem uspešnejših, še čakamo.

Z vsemi sindikati javnega sektorja se bo Virant srečal danes, vendar naj še ne bi govorili o interventnih ukrepih na področju plač, saj ti še niso usklajeni niti v vladi. A Štrukelj meni, da se temu ne bo mogoče izogniti.

Ukinejo naj usluge države

Da je maso plač v javnem sektorju ne le mogoče, ampak tudi nujno zmanjšati, pa je ocenil pogajalec v Janševi vladi Andrej Vizjak, a ob tem dodal, da je pomemben način: "Linearno znižanje plač je nemogoče. Država bi morala prečesati funkcije, ki jih upravlja, in se delu teh odreči." Meni, da so odveč tako nekatera opravila kot službe. Pri tem je omenil, da se recimo centri za socialno delo ukvarjajo tudi s pomočjo na domu, ki bi jo bilo po njegovem mnenju mogoče prepustiti zasebnemu sektorju. Vizjak pa je napoved Uroša Čuferja o manjšanju plačne mase, preden so bili o tem obveščeni sindikati, označil za nekorektno.

Lahko tudi na lastno pest

Sindikati bodo zahtevali enake obremenitve z varčevanjem za socialno in pokojninsko blagajno, je prepričana Irma Pavlinič Krebs, ki je vodila pogajanja v času Pahorjeve vlade. Pojasnila je, da sindikati v njenem času niso privolili v nikakršno nižanje plač brez odpravljanja plačnih nesorazmerij, kot je bilo predvideno v kolektivni pogodbi. Danes pa je plačna lestvica le priloga zakona, zato se z njeno spremembo ne krši kolektivna pogodba, je pojasnila. Zakon lahko zato vlada – sicer s tem, da tvega proteste in stavko – spremeni brez dogovora s sindikati. Ne nazadnje, je ocenila, da sindikati lažje privolijo v zamrznitev plač, saj gre pri tem za ohranjanje statusa quo.

Komentarjev 4
  • ennanova 11:48 03.april 2014.

    Predlogi za izboljšanje stanja v proračunuSam bi, z ozirom, da nalaganje davka običajnim državljanom ni posebej koristno za izhod iz krize, predlagal uvedbo sledečih dodatnih obdavčitev: …http://za-misli.si/kolumne/jure-aleksejev/1559-predlogi-za-izboljsanje-stanja-v-proracunu

  • mkmorfius 09:09 03.april 2014.

    jest ti povem za javni zavod, ki je bil ustvarjen IZKLJUČNO za službe teh otrok!

  • mirko 08:57 03.april 2014.

    Zmanjšajte javno upravo na normalen nivo in vam ne bo potrebno nobeno znižanje plač.V tej državi je ogromno nekih nepotrebnih državnih agencij, ki so namenjene samo za zaposlitve otrok državnih funkcionarjev.