Slovenija
8254 ogledov

Vlada na Brdu: V tem primeru držali obljubo, kaj nas čaka

Vlada na Brdu pri Kranju, Janez Janša
1/3
Vlada RS Vlada na Brdu pri Kranju, Janez Janša

V ponedeljek, 12. aprila, se otroci vrnejo v vrtce, učenke in učenci ter dijakinje in dijaki pa v osnovne in srednje šole, je na dopisni seji sklenila vlada, ki je tako držala obljubo dano pred prazniki. 

Ministrica za izobraževanje Simona Kustec je na dopoldanski novinarski konferenci pojasnila, da bo pouk potekal na enak način kot pred zaprtjem javnega življenja, to pomeni, da se v šole vračajo vsi učenci in dijaki zaključnih letnikov srednjih šol, dijaki prvih treh letnikov pa se šolajo po modelu C.

Na Brdu pri Kranju pa od 17.ure zdaj poteka še delovni sestanek s svetovalno skupino pri ministrstvu za zdravje. Sestanek je namenjen razpravi o trenutnih epidemioloških razmerah, vlada pa bo odločila o spremembah vladnega semaforja sproščanja tudi nekaterih drugih ukrepov, na primer na področju športa. 

Boljši časi tudi za šport?

Kustečeva je že dopoldne namignila, da bi se lahko na tem področju vrnili v čas pred 1. aprilom, saj po njenem obstaja "želja, da se šport vrne v čas pred zaprtjem države".  Razpravljali bodo tudi o možnosti tekem na državni ravni, je dodala. 

Kaj nas še čaka v ponedeljek?

Po 12. aprilu, ko naj bi se končali strožji omejitveni ukrepi zaprtja države naj bi po predlogu svetovalne skupine omilili policijsko uro;  omogočeno bi bilo gibanje na prostem tudi med 22. in 5. uro, in sicer individualno ali več članov istega gospodinjstva. 

Poleg tega naj bi predlagali, da se v oranžni fazi poleg določenih trgovin, pa smučišč, odprejo še gostinske terase po priporočilih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) ter da maske na prostem ne bi bile več obvezne, razen če ne bi mogli ohranjati dvometrske medsebojne razdalje. Na Dnevniku TV Slovenija so ob tem poročali, da tovrstno sproščanje pri večini vladne ekipe, ki bo na koncu tudi odločila, ne uživa podpore. Nenazadnje tudi sosednja Hrvaška zaradi zaostrene epidemiološke slike najverjetneje zapira terase lokalov. 

Več o tem naj bi bilo znanega jutri. 

Sedemdnevno povprečje okužb se je sicer znova zvišalo- včeraj je znašalo 923. To pomeni, da bi se - če ne bi bilo začasnega zaprtja države - danes še uvrščali v oranžno fazo epidemije. Če se bo to povprečje tako kot prejšnji teden znova povzpelo nad tisoč, bomo v rdeči fazi. 

Ob 5.360 opravljenih PCR testih je bilo sicer v sredo odkritih 1.527 novih okužb z virusom sars-cov-2. To pomeni, da je bil delež pozitivnih kar 28,5-odstoten. 
 

dezurni@zurnal24.si
 

 
Komentarjev 3
  • eminenca 14:06 09.april 2021.

    a vlada res nima svoje bajte, da se vedno furajo na brdo ... le kaj je tam tako posebnega? ... velike sobane , dobra kuhinja, hrana, lepe sobce za dol se dat in še bi našteval ... očistno vsega tega ...prikaži več nima njihova bata v LJ, zato se vsakič furajo, vsak minister s svojo limo, šoferjem in še kaj ... zvečer pa pestro po sobah, lepo oblečene seksi radodajke za keš ... jao kakšno živlenje, pa še bogato plačano

  • Kirka 13:29 09.april 2021.

    Tudi mene zanima, zakaj kar naprej tičijo skupaj. Najbrž se bojijo, da bi jim kakšna neumnost ušla v javnost.

  • popokatopetl 21:53 08.april 2021.

    Ministrica Kustec, zakaj ste na sestankih z vlado na Brdu osebno, predstavnike študentov pa lahko "obdelate" na zoomu?