Slovenija
35 ogledov

Vlada na Goriškem

Premier Borut Pahor je obiskal tudi podjetje Hidria. (Foto: Robert Zabukovec/Hid Žurnal24 main
Vlada danes na obisku goriške regije. "Pričakujemo, da se bo bolj odzivala na naše težave," pravi Matej Arčon, župan Nove Gorice.
Pričakujemo, da se bo vlada bolj odzivala na naše težave.
Matej Arčon, župan Nove Gorice

"Pri konkretnih projektih želimo konkretne odgovore," nam je povedal župan Nove Gorice Matej Arčon. "Eden od teh projektov je zadrževalnik Vogršček, tam nas zanimajo kratkoročne in dolgoročne rešitve," pravi Arčon. Poleg tega bo z vlado govoril o tem, da bi v Novo Gorico prenesli sedež urada za nadzor prirejanja iger na srečo (Unpis).

Govorili bodo tudi o obnovi in združitvi sodišča na eno lokacijo. Poleg tega imajo tudi predlog z gradnjo večnamenskega objekta, ki bi združeval zapore, servisne objekte za policijo in center za odvisnike. "Zaenkrat gre le za idejo," dodaja Arčon. Poleg tega želijo danes pridobiti tudi nasvete, kako čimbolj uspešno črpati denar iz evropskih sredstev.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Vlado spodbuja, skrajša postopek sprejema občinskih prostorskih načrtov. "Odločevalcev je preveč, vlada naj to poveri enemu od ministrstev," dodaja.

Predsednik vlade Borut Pahor bo danes skupaj z ministri, državnimi sekretarji in drugimi sodelavci obiskal severnoprimorsko regijo. Župani na obiskih pričakujejo odgovore predvsem na vprašanja o reševanju gospodarskih problemov in infrastrukture.

"Goriška od vedno zapostavljena"
"Ta regija je bila skozi celotno zgodovino zapostavljena. Jemlje se za samozadostno, vendar pa smo zadnja čase izgubili nekaj paradnih konjev, kot je Mip, v težavah pa je tudi Hit," pravi Arčon. Zato želi zmanjšanje davčnih obremenitev, poudarja pa tudi, da v Novi Gorici nima sedeža nobena od državnih institucij. Zato meni da bi bilo prav, da se v mesto preseli Unpis.

Pri predlogu ministrstva za lokalno samoupravo so Novo Gorico skupaj s Koprom uvrstili v isto regijo kot Koper, kjer bo ta regija imela sedež. To po besedah Arčona ponazarja, da Goriški v državi ne pripisujejo posebne teže.

Cilj je pomagati malim podjetjem, ki so perspektivna z visoko tehnologijo. Vlada pa pomaga velikim podjetjem, ki razvojne možnosti ali obvladajo sama ali pa so te vprašljive.
Marjan Poljšak, župan Ajdovščine

Vlada tudi v Ajdovščini
"V ospredju bo problematika izgradnje osnovne šole Ajdovščina. Pogovarjali se bomo tudi v zvezi z neuspehom na razpisu za Razvojni center Ajdovščina. Pokazali jim bomo tudi plaz Stogovce in novozgrajeno cesto, ki je le delno asfaltirana, ter poudarili, da jo je treba asfaltirati v celoti,"
nam je povedal župan Ajdovščine Marjan Poljšak.

"Na obisku bodo tudi ministri v zvezi z lastninjenjem Fructala, od katerih bomo izvedeli stališča vlade in kaj nam v povezavi s tem predlagajo," nam je še povedal Poljšak.

null | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Je sodelovanje Ajdovščine z vlado sicer dobro? "Glede razvojnega centra zagotovo ne, saj se nam ne zdi prav, da so nas zavrnili na podlagi formalnih razlogov. Cilj je pomagati malim podjetjem, ki so perspektivna z visoko tehnologijo. Vlada pa pomaga velikim podjetjem, ki razvojne možnosti ali obvladajo sama ali pa so te vprašljive," pravi Poljšak in dodaja, da so sicer z  vlado relativno dovolj dobro komunicirali.

Danes ima severnoprimorska regija podpovprečno brezposelnost, nadpovprečno gospodarsko rast, dohodek na prebivalcev regiji je nadpovprečen. Prihaja do prestrukturiranja proizvodnje v kapitalsko intenzivne panoge z visoko dodano vrednostjo.
Borut Pahor, premier

Obiskali bodo tudi podjetja
Premier Pahor bo z ministrico za gospodarstvo Darjo Radić obiskal Hidria Inštitut klima v Godoviču in Kolektor Group v Idriji, minister Patrick Vlačič pa bo obiskal podjetje Pipistrel.

"Vodstvo Hidrie bo z visokima gostoma spregovorilo o priložnostih za razvoj slovenskega gospodarstva na področju klimatizacije, ogrevanja in hlajenja z integriranimi obnovljivimi viri energije in inteligentnimi sistemi upravljanja velikih zgradb ter avtomobilske industrije, ki za Hidrio predstavljata ključni razvojni usmeritvi," so nam spročili iz podjetja.

"Hidria bo predstavila tudi konkretne predloge za oživitev gradbenega sektorja v Sloveniji in realizacijo priložnosti za slovensko dobaviteljsko industrijo, povezanih s predvideno novo investicijo Renaulta v Sloveniji," dodajajo pri Hidrii.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.