Slovenija
4860 ogledov

Vlada na novo ureja področje karantene

Covid-19, Slovenija, narava Saša Despot Covid-19, Slovenija, narava
Dobro leto po začetku pandemije vlada dodatno ureja področje odrejanja karantene na domu. Določena je tudi globa, ki lahko doleti posameznika, ki bi kršil ukrep.

Vlada je v državni zbor poslala Zakon o dopolnitvah Zakona o nalezljivih boleznih, ki prinaša nekaj sprememb, povezanih z izvajanjem karantene. Novela zakona uvaja karanteno na domu in nadzor nad njenim izvajanjem, ne glede na to, ali je bila oseba v karanteno napotena s strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje, policije ali na drug način. 

Karantena na domu je ukrep, s katerim NIJZ ali policija z ustnim navodilom napoti osebo v samoosamitev na naslovu bivanja z omejitvijo stikov z osebami, ki ne živijo v istem gospodinjstvu. Posameznika, ki je napoten v karanteno, NIJZ ali policija seznanita glede namena in načina izvajanja karantene na domu. Posameznik, ki mu je bila odrejena karantena na domu, mora tako ravnati v skladu z navodilom NIJZ.

Karantena na domu traja za čas najdaljše inkubacijske dobe nalezljive bolezni, pri čemer lahko vlada za posamezno nalezljivo bolezen določi, kdaj je napotitev v karanteno na domu obvezna. Prav tako ima vlada na predlog NIJZ možnost skrajšati čas trajanja karantene na domu pod določenimi pogoji. Zakon tudi določa, da mora oseba o napotitvi v karanteno na domu v 24 urah o tem obvestiti svojega delodajalca. 

Natančno so določeni podatki, ki jih za potrebe vodenja evidence napotitev v karanteno na domu zbirata policija in NIJZ. Določa tudi, da kot dokazilo za uveljavljanje pravice do nadomestila plače ali drugih pravic iz naslova zdravstvenega in socialnega varstva NIJZ ali policija osebi, ki je v karanteni, izroči potrdilo o karanteni na domu neposredno ali pa ga posreduje po elektronski ali navadni pošti v 72 urah. 

Za kršitev ukrepa karantene na domu je predvidena tudi globa. Z globo od 400 do 4000 evrov se kaznuje za prekršek posameznik, ki ne ostane v samoosamitvi na naslovu bivanja. 

dezurni@zurnal24.si
 

Komentarjev 3
  • Avatar Leon
    Leon 10:26 14.maj 2021.

    Kdaj bodo spremenili odlok o obveznem razkuževanju rok ? To je čisto komercialna zadeva . Razkuževanje rok z zvarki ,ki uničujejo kožo že dolgo več ne uporabljajo vsi ,ki se zavedajo posledic bolezni kože .