Slovenija
26 ogledov

Vlada načrtuje, sindikati v smeh

slovenija 13.09.2011 Protestni shod pred DZ v casu zasedanja maticnega odbora DZ Boštjan Tacol
Vlada. Proračun za prihodnje leto predvideva dodatno znižanje mase plač v javnem sektorju. Sindikati. Bolj kot o znižanju upajo na zvišanje, saj imamo vendar gospodarsko rast.

Vlada računa, da bodo zaposleni v javnem sektorju še bolj zategnili pas. Kot so pojasnili na ministrstvu za finance, načrtujejo ne le ohranitev vseh ukrepov, ki že veljajo, ampak tudi "dodatni dogovor oziroma ukrepe, ki bi maso sredstev dodatno znižali". V sprejetem proračunu za prihodnje leto je denarja za plače dobre tri odstotke manj kot letos.

Račun brez sindikatov

A konec leta poteče dogovor, ki so ga s sindikati podpisali junija. Brez novega dogovora, o katerem se še niso niti začeli pogajati, bi se v letu 2015 samodejno zvišala vrednost plačnih razredov, sprostila bi se napredovanja v nazive in plačne razrede, izplačevati bi se začela delovna uspešnost, vsi javni uslužbenci bi znova dobili regres v višini 692 evrov, država pa bi morala znova v celoti plačevati dodatno pokojninsko zavarovanje (zdaj plačuje le 25 odstotkov določene premije).

To bi po nekaterih ocenah povzročilo več kot 400 milijonov evrov veliko luknjo v proračunu. "Mislim, da je to pretirana ocena, realneje je 200, 250 milijonov," pa ocenjuje Janez Posedi, predsednik konfederacije sindikatov Pergam.

Znižanja odpadejo

"Nismo se pripravljeni pogajati o dodatnih znižanjih, niti kar se tiče števila zaposlenih niti kar se tiče plače, preostalo pa je lahko predmet pogovorov," ob tem na nerealna vladna pričakovanja opozarja Branimir Štrukelj, predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja. "Proračun pogajalcev v javnem sektorju ne zavezuje, da ne bi uveljavljali interesov našega članstva, in se je na podlagi naših pogajanj že večkrat spremenil, ne bi bilo prvič," dodaja Štrukelj.

"Ne samo da plače ne sledijo inflaciji in padajo realno, ampak so celo nominalno nižje kot pred leti. Treba je uvesti usklajevanje, nujno je tudi omogočiti normalno napredovanje," izpostavlja Posedi. Drago Ščernjavič, sekretar sindikata državnih organov, pa opozarja, da so ta zamrznjena že peto leto.

Če je rast, plače gor!

Ne le da sindikati ne pristajajo na znižanje plač in njihov pristanek na podaljšanje obstoječih varčevalnih ukrepov ni samoumeven, ampak so se tudi navzeli optimizma iz izjav predsednice vlade, češ da so se gospodarski kazalci obrnili navzgor. Tako Štrukelj kot Posedi namreč izpostavljata, da se je napoved gospodarske rasti izboljšala. "Ker je gospodarska rast boljša od pričakovanj, pričakujemo kakšen plus glede na trenutno stanje tudi za javne uslužbence, sploh glede na optimistične izjave predsednice vlade," pravi Posedi. "Jasno je, da se bodo z gospodarsko rastjo na sindikalni strani takoj postavile zahteve po zvišanju plač," pa je konkretnejši Štrukelj.

Ščernjavič začetek "trdih in težkih" pogajanj pričakuje čez dober mesec, na vladna izhodišča pa sindikati še čakajo.

Komentarjev 14
  • Ferluci 17:58 26.marec 2014.

    Mogoče ne bi bilo napak, če bi enkrat zalučal granitno kocko v tapravo - šiviljo, namreč. Res da nimaš nevem kakšnega IQ-ja, pa vendar.

  • dragec 17:24 26.marec 2014.

    Klobo,v kratkem pa pride na oblast plešasti,on na oblast,jaz na ulico iskati granitno kocko

  • max_ 11:16 26.marec 2014.

    Sindikate javnega sektorja podpiram, čeprav sem sam v privatnem in nam ni lahko oziroma nam je težje. So namreč edini, ki imajo močan sindikalni vpliv v naši državi.Vsa ostala sindikalna združenja namreč nimajo nikakršne teže.Smo zapufan narod tako ...prikaži več na nacionalni ravni kot privat in s tem nas držijo v pat poziciji, narod pa ne upa na ceste.Takšne protivladne demonstracije, ko se zbere cca. 50 ljudi ne bodo premaknile kazalca v boljšo, lepšo smer. Sami sebi smo hlapci, ne samo neki samooklicani eliti.Pa lep dan še naprej.