Slovenija
16 ogledov

Vlada naj bi izbrisanim ponudila več

Slovenija 26.05.13, Izbrisani, presernov trg, fto: interaktivni foto portal/IFP Slovenija 26.05.13, Izbrisani, presernov trg, fto: interaktivni foto portal/IFP
Virant je zakonski predlog odškodninske sheme za izbrisane predstavil vodjem koalicijskih poslanskih skupin. Vsebine ni želel razkriti.

Vodje poslanskih skupin po današnjem srečanju izjav za medije niso dajali. Minsiter Gregor Virant pa je za STA pojasnil, da želi z vsebino predloga zakona o odškodninski shemi za izbrisane najprej seznaniti izbrisane. Tako jim bo besedilo predloga posredoval v četrtek, prihodnji teden pa načrtuje tudi srečanje z njimi. V petek bodo po njegovih besedah besedilo zakonskega predloga objavili tudi na spletnem portalu e-demokracija.

Nekatere nevladne organizacije so danes, ko se izteka rok, do katerega bi morala država po naročilu evropskega sodišča pripraviti odškodninsko shemo za izbrisane, izrazile nezadovoljstvo z reševanjem problema izbrisanih. Prav tako je zanje nesprejemljiva tudi "izjemno nizka in za izbrisane žaljiva višina odškodnine v višini 30 evrov za mesec izbrisa - oziroma evro na dan".

Znesek naj bi zvišali

Po neuradnih informacijah pa naj bi vlada v najnovejšem osnutku zakona ta znesek nekoliko zvišala. Virant je danes medijem pojasnil le, da gredo spremembe v osnutku v smer, kot so jo predlagali predstavniki izbrisanih, a kljub temu ne verjame, da bo vsebina zakona lahko z njimi v celoti usklajena. "Čisto zadovoljni na koncu zagotovo ne bodo," je dodal.

Kot napoveduje minister, bo vlada predlog zakona obravnavala v juliju, državni zbor pa bo o njem dokončno odločal predvidoma oktobra.

Ob tem je poudaril, da je v zadnjih dveh mesecih izrazito pospešil pripravo zakona za reševanje problematike izbrisanih in opozoril, da se je zakon pred tem pripravljal prepočasi.

Komentarjev 3
  • ocean 07:23 27.junij 2013.

    Vlada ne more prav nikomur nič ponujati. Z vzvodi pravosodja naj se natančno ugotovi kolikšna je bila škoda povzročena tako imenovanim izbrisanim. Prav tako naj se točno ugotovi povzročitelja te škode, bodisi, da so taka nedopustna pravila zakonsko sprejeli ali ...prikaži več pa da se poišče poimensko tiste, ki so zakonska navodila nepravilno in površno reševali. Skratka naj se že enkrat zgodi, da bodo realni krivci za povzročeno škodo, to tudi poravnali iz svojega lastnega žepa, ne pa da ljudstvo plačuje za napake ljudi na oblasti. Skrivanja dejanskih povzročiteljev škode za inštitucijami kot so država, uprava, vlada in podobno naj se preneha, sicer se bo to nevzdržno stanje vleklo v nedogled.

  • ennanova 19:25 26.junij 2013.

    Življenje preko svojih zmožnostiV teh žalostnih časih, ko se zdi, da se nam je kot družbi docela zalomilo in ko vtis vsesplošne izčrpanosti, pa tudi mentalnega siromaštva še posebej podčrtuje pomanjkanje vsakršne vizije ter osnovnega razumevanja življenja v zgodbah, ...prikaži več ki nam jih servirajo mediji,http://za-misli.si/kolumne/uros-crnigoj/1058-zivljenje-preko-svojih-zmoznosti-zivljenje-preko-svojih-zmoznosti

  • kapibara 19:19 26.junij 2013.

    Če za izbrisance dviga odpravnino, zakaj pa potem dviga limit potrošnje URADNO bivšemu predcedniku:polžu lazarju-pritlehen-sluzast-rdeč-brez hiške...