Slovenija
53 ogledov

"Vlada naj izračuna"

koledar Shutterstock
Poslanec PS predlaga vladi, naj izračuna prihranek ukinitve 2. januarja kot prazničnega dne.

Poslanec PS Brane Golubović je na vlado naslovil pobudo, v kateri predlaga, da vlada izdela izračune, koliko 2. januar kot delovni dan dejansko vpliva na produktivnost in posledično na BDP oz. kaj bi pomenilo, če bi 2. januar ponovno postal dela prost dan.

Spomnimo, zakon o uravnoteženju javnih financ, po katerem 2. januar ni več dela prost dan, je leta 2012 izglasovalo 49 koalicijskih poslancev iz SDS, DL, DeSUS, SLS in NSi. 31 (PS, SD) jih je bilo proti. "Kot glavni razlogi za ukinitev prostega dneva so bili navedeni ekonomski razlogi, predvsem večja produktivnost ter zmanjšanje proračunskih stroškov in stroškov delodajalcev, s tem pa naj bi dosegli višji BDP," navaja Golubović.

Po podatkih Statističnega urada vsak delovni dan poveča oziroma zmanjša rast BDP za 0,1 odstotne točke (35 milijonov evrov). "Ocena je, da se je na delovni dan, 2. januarja 2013 v javni upravi privarčevalo približno 170 tisoč evrov, podatka, koliko se je dejansko privarčevalo v zasebnem sektorju, pa ni na voljo," poudarja Golubovič.

Poslanci koristijo dopust

V njegovi poslanski skupini, v kateri je 27 poslancev, jih ima sicer danes dopust 10, jutri pa 11. Iz poslanske skupine SD, v kateri je deset poslancev, so sporočili, da bosta danes in jutri dopust koristila dva. V Državljanski listi je na dopustu pet od sedmih poslancev.

Poslanec madžarske narodne skupnosti László Göncz je pojasnil, da ga zaradi narave dela danes sicer ni v državnem zboru, a mu obveznosti ne manjka tudi za soboto in nedeljo. "Danes sem oz. še bom imel pogovore s predsednikom Pomurske madžarske narodne skupnosti, opravil sem usklajevanje glede januarskih poslanskih vprašanj in določenih stališč s predstavniki naorodnostnih ustanov," je povedal Göncz. "Jutri bom imel podobne pogovore na RTV Slovenija - Madžarski TV in radijski program, ter s predstavniki občinskih samoupravnih narodnih skupnosti in nekaterimi zavodi na narodnostno mešanem območju."

Dopusta na današnji dani niso prijavili tudi v SLS. Kot so pojasnili v poslanski skupini, so delali bodisi v državnem zboru (Franc Bogovič, Jakob Presečnik in Jasmina Opec) bodisi v svojem lokalnem okolju oz. lokalnih poslanskih pisarnah. "Franc Pukšič je imel novinarsko konferenco v svoji poslanski pisarni v prostrorih Mestne občine Ptuj, Janez Ribič pa ima sestanke in srečanja v Dupleku in Mariboru," so zapisali.

Iz preostalih poslanskih skupin nam podatka o današnji prisotnosti poslancev še niso posredovali.

Komentarjev 10
  • ennanova 08:37 03.januar 2014.

    Srečno v temno prihodnostPolitiki, ki ne prinašajo dobrih novic, pa čeprav so pravljične, težko zmagajo na volitvah. Od nekdaj je tako. Imajo celo srečo: v antičnem svetu so sla s slabimi novicami nemudoma pospremili na oni svet. Politiki torej ...prikaži več verjamejo, da morajo ljudstvu govoriti, kar bi rado slišalo, zato se vedejo skladno s prepričanjem: prihodnost bo vsekakor svetla, samo sledite nam. Tvegam torej, …http://za-misli.si/kolumne/dusan-rutar/1378-srecno-v-temno-prihodnost

  • dragec 20:01 02.januar 2014.

    Vse poslance nagnati 2. JAN v parlament

  • Pepi 19:32 02.januar 2014.

    manjša napaka; 2januar naj se vrne kot dela prost dan