Slovenija
159 ogledov

Vlada namerava ukiniti sklad za štipendije

studij Anže Petkovšek
Vlada namerava ukiniti Javni sklad za razvoj kadrov in štipendije, smo izvedeli neuradno.

Na ministrstvu za delo pravijo, da se "ne ukinja noben sklad, temveč se po predlogu zakona Javni sklad Republike Slovenije za razvoj kadrov in štipendije pripoji k Javnemu jamstvenemu, preživninskemu in invalidskemu skladu Republike Slovenije". 

Zakon najprej objavili, nato obvestili zaposlene

Zakon je v medresorskem usklajevanju in je že od petka javno objavljen, so poudarili na ministrstvu, zaposlene na skladu za štipendije pa so po naših informacijah s spremembo seznanili šele včeraj, čeprav na ministrstvu trdijo, da sta bila "sklada sta bila z namero o združitvi seznanjena, prejela pa sta tudi celotno gradivo v pregled in morebitne pripombe"

Po objavi članka so nam tudi zaposleni iz jamstvenega sklada anonimno sporočili, da s spremembo niti pod razno niso bili seznanjeni, čeprav na ministrstvu trdijo nasprotno. 

"Ministrica je opravila razgovora z obema direktorjema skladov in jima predstavila novelo. Celotno gradivo predloga novele je bilo poslano tudi na uradna elektronska naslova obeh skladov v mnenje," so na ministrstvu odgovorili na vprašanje, koga so obvestili. 

Največji prihranek bo en direktor manj

Ali bodo zaposleni v službah, ki se bodo po novem podvajale, ostali brez službe, na ministrstvu niso odgovorili, si pa še letos obetajo sto tisoč evrov prihrankov, predvsem zaradi tega, ker se bodo znebili stroška za enega direktorja (57. plačilni razred) in en nadzorni svet, omenjajo pa tudi "prekrivanje dela podpornih služb, na primer kadrovske in finančno-računovodske službe, odnosov z javnostmi". V prihodnjih letih pa naj bi zaradi "povezovanja sorodnih delovnih procesov in optimizacije dela" združeni sklad porabil 200 tisoč evrov manj kot zdaj, ko sklada delujete še posebej. Zdaj ima preživninski sklad sedež na Dunajski 21, sklad za štipendija pa na Dunajski 22. 

Naj preučijo ustreznost obstoja javnih agencij in skladov je vladi sredi lanskega leta naročilo računsko sodišče, s temi spremembami pa se bosta združila edina javna sklada, ki sta v pristojnosti ministrstva za delo. 

Ministrstvo: preživnine in štipendije so ista pašta

Na vprašanje, kako se prekrivata dejavnosti zagotavljanja preživnin in štipendij pa na ministrstvu odgovarjajo, da je "izhodišče obeh omenjenih procesov v svojem bistvu enako: upravičenec poda vlogo, sklad preveri njeno utemeljenost, v primeru pozitivne odločbe sledi izplačevanje sredstev, v primeru neupravičenih izplačil pa sledi izterjava"

Iz imena novega sklada vrgli štipendije in jamstvo

Poudarili so še, da se "zaradi pripojitve Javnega sklada Republike Slovenije za razvoj kadrov in štipendije v ničemer ne spremeni obseg pravic, spodbud, postopkov in aktivnosti, kot jih določa veljavna zakonodaja na vseh vsebinskih področjih, ki jih sklada pokrivata"

Novo ime sklada bo predvidoma "Javni razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije", imel pa bo isto davčno, matično številko in sedež kot dosedanji Javni jamstveni, preživninski in invalidski sklad Republike Slovenije. 

Iz imena novega sklada namerava ministrstvo izpustiti tudi naziv jamstveni sklad, ki zagotavlja delavcem plače za zadnje tri mesece pred stečajem ali izbrisom, če te niso bile izplačane. Tam zaposleni se zato sprašujejo, ali namerava ministrstvo ukiniti edini vir dohodka delavcem, ki so pred stečajem podjetja delali in niso prejeli plač ter ali imajo kakšen drug načrt z Jamstvenim skladom.  

Ime, ki bi vključevalo vse dejavnosti, bi bilo predolgo

"Ime sklada po novem ne vsebuje več izrecne omembe jamstva minimalnih pravic delavcev v primeru insolventnosti delodajalca in tudi ne izrecno štipendiranja. Razlog je povsem tehnični: če bi izrecno vse pravice, ki jih podeljuje sklad, poimenovali, bi bilo ime sklada predolgo in nemogoče za uporabo. Tako smo jamčevanje in štipendiranje zajeli v delu imena sklada, ki govori o razvoju," so pojasnili na ministrstvu.

"Ponovno poudarjamo, da s predlogom zakona v ničemer vsebinsko ne posegamo v nobeno izmed pravic in postopkov, ki jih podeljujeta sklada. Po izvedeni pripojitvi bo razširjeni sklad nadaljeval z vsemi pristojnostmi obeh skladov, torej tudi s sistemom jamčevanja pravic delavcev v primeru insolventnosti in podeljevanjem štipendij," so še poudarili na ministrstvu. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 17
  • Avatar Leon
    Leon 09:22 17.februar 2016.

    Vlada namerava ukiniti sklad za štipendije...............vlada išče vzroke za sovražni govor !Glavni krivec je politika in veje oblasti,ki ničesar ne store za PRAVNO državo in enakost pred zakonom.

  • Avatar Leon
    Leon 09:21 17.februar 2016.

    Vlada namerava ukiniti sklad za štipendije................ !Glavni krivec je politika in veje oblasti,ki ničesar ne store za PRAVNO državo in enakost pred zakonom.

  • Žurnalček 08:38 17.februar 2016.

    A sti ena od tistih , ki razpira žico po Lublan ! Pazite se ko vas dobimo !