Slovenija
14 ogledov

Vlada: Nihče nam ne bo posodil. Opozicija: Pas skrajno stisnjen.

Novice: Osnutek koalicijske pogodbe je ekonomsko škodljiv - Janez Šušteršič Saša Despot
Ni več kje varčevati, je opozicija na proračunski seji odbora za finance opozarjala vlado. Sindikati: "Zaleteli se boste v zid." Minister pa vztraja, primanjkljaj je potrebno spraviti pod tri odstotke.

Parlamentarni odbor je pred izredno sejo državnega zbora, ki bo prihodnji teden, danes obravnaval proračunske dokumente za prihodnji dve leti. Vlada je za tokratno zasedanje pripravila nekoliko spremenjen predlog, ki predvideva višje prihodke, odhodke pa pušča na enaki ravni, kar pomeni, da bi se proračunski primanjkljaj leta 2013 zmanjšal na 2,8 odstotka BDP, leta 2014 pa na 2,5 odstotka.

Po besedah finančnega ministra Janeza Šušteršiča si namreč višjega primanjkljaja država ne more privoščiti: "Ne zato, ker jaz to rečem, ampak ker nam nihče ne bo posodil denarja."

Opozicija pa tako ostrim varčevalnim ukrepom nasprotuje. "Ni več kje varčevati in zategovati pasu, treba je nekaj storiti tudi na prihodkovni strani," je menila Renata Brunskole iz PS in predlagala zagon večjih investicij in aktivnejše črpanje evropskih sredstev.

Matevž Frangež iz SD pa meni, da bo vladna vnema pri zniževanju primanjkljaja zadušila gospodarsko rast.

"Na tako drastičen način v tako kratkem času ne gre," je zniževanje primanjkljaja komentiral tudi predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj in dodal, da bo zaradi zmanjšanja mase za plače v javnem sektorju ob napovedanih ukrepih v prihodnjem letu kar za 10 odstotkov nižja in ne le pet, kot trdi vlada.

"V zid se boste zaleteli vi, ne mi," pa je pred pretiranim varčevanjem posvaril predsednik Konfederacije sindikatov Pergam Slovenije Janez Posedi.

Komentarjev 7
  • franke 15:37 07.december 2012.

    NAJ HODIJO PEŠ BARABE. DELAVCEM SO VZELI PREVOZ NA DELO SAMO TISTIM IZ LJ. OSTALI PRIDEJO ŠE NA VRSTO. BANDA DA JI NI PARA.

  • privat 06:41 02.december 2012.

    sindikati v Sloveniji ne obstajajo..obstajajo le mafijske državne podslužbe ,ki se tako imenujejo!

  • privat 06:40 02.december 2012.

    feferon...v vladi ni krize!! zato oni res ne rabijo šparati!! potrebno je otroške dodatke vzeti,najnižje plače še spustiti,malice ,penzije izbrisati,potne stroške pozabiti...tukaj se da šparati in zategovati do onemoglosti...pa še nič ne čutijo..nič jih ne boli..